Max Pixel

Obožavate rajčicu? Onda bi trebali znati za skriveni otrovni dio koji ima!

Autor: dnevno.hr

Ako se jede u većim količinama ovaj dio rajčice može imati fatalne posljedice na pojedinca

Sočna crvena rajčica u vruće ljetne dane omiljena je salata većini.

Plodovi su joj bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Uz vitamine u plodovima su sadržane i značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od rajčice volimo jer snižava krvni tlak, a povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova, odnosno olakšava probavu.

Preporučuje se u dijetama oboljelih od reumatičnih oboljenja, gihta, te srčanih i bubrežnih bolesti.

No, zasigurno niste znali da rajčica ima i otrovnih dijelova.

Europljani su strahovali od rajčice stotinama godina, a počeli su jesti ovu namirnicu tek u 18. stoljeću. Jedan od razloga skriva se i lišću rajčice koji sadrži toksične tvari solanin i tomatin, a koji mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće rajčice može imati fatalne posljedice na pojedinca.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.