Obavezno dijelite savjet pomoću kojega možete spriječiti srčani udar

Autor: M.Matić

Pomozite sebi i drugima!

Možda znate kako u slučaju srčanog napada možete pomoći drugima. No, znate li na koji način pomoći sebi?

Mnogima se napadaj događa kada su sami, bez nekoga tko bi im mogao priskočiti u pomoć. Srce počne nepravilno lupati, a osoba ima samo desetak sekundi prije no što izgubi svijest. Ipak, snažnim i učestalim kašljanjem možete si pomoći.

Prije svakog kašljanja potrebno je duboko udahnuti, a kašalj mora biti dubok i produžen kao da trebate nešto iskašljati iz dubine. Udah i kašalj treba ponavljati svake dvije sekunde, bez odustajanja, sve dok ne stigne pomoć ili dok se ne osjeti da se srce stabilizira te kuca normalno.

Duboko disanje dovodi kisik u pluća dok kašalj stiska i “masira” srce održavajući cirkulaciju. Od pomoći je i pritiskati predjelu srca. Na takav način možemo “premostiti” do odlaska u bolnicu. Podijelite ovu informaciju, možda upravo vi spasite nečiji život.

Autor:M.Matić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.