stomach-cramps

Bakterijska infekcija tankog i debelog crijeva može biti i kobna

Autor: dr. Morana BRKLJAČIĆ / 7Dnevno / 29. srpnja 2016.

Infekcija salmonelom sve je češća u razvijenom svijetu. Bolest uzrokuje akutnu bol u trbuhu s iznenadnim nastupom glavobolje, vrućicom, proljevom, mučninom i povraćanjem. Dolazi i do gubitka apetita…

U Hrvatskoj godišnje oboli od dvije do četiri tisuće osoba, od slučaja do slučaja ili u epidemijskom obliku. Hrana kojom se najčešće prenosi salmonela su kolači koji sadrže nekuhane kreme i razni drugi pripravci od jaja koja nisu prošli termičku obradu (majoneze, sladoledi u kućnoj radinosti), a znatno rjeđe meso i mesna jela.

Salmoneloza je bakterijska infekcija tankog i debelog crijeva.

Podsjetimo se nakratko da anatomski crijeva dijelimo u dva glavna dijela: tanko crijevo, koje se sastoji od duodenuma (dvanaesnika), jejunuma i ileuma te na debelo crijevo, koje se pak dijeli u cekum (slijepo crijevo), kolon (dijelovi kojeg su uzlazni, poprečni, silazni i sigmoidni kolon), rektum i analni kanal. Tanko crijevo prosječne je duljine oko 7 metara, dok je debelo crijevo dugo oko 1,5 metar. Određeni dijelovi crijeva razlikuju se po svojoj građi i po funkciji koju obavljaju.

Tanko se crijevo sastoji od tri dijela: dvanaesnika (duodenuma), jejunuma te ileuma, Tanko crijevo dio je probavnog sustava u kojem se probavljena hrana u cijelosti preradi i pretvori u tekućinu te odlazi u krv. Od pete godine života pa nadalje, tanko je crijevo dugačko pet do šest metara. Hrana iz želuca nastavlja svoju probavu u prvom dijelu tankog crijeva (dvanaesniku) a iz tankog crijeva odlazi u debelo crijevo. Kroz tanko crijevo hrana putuje valovitim stezanjem mišića koje se zove peristaltika. Probava proteina u peptide i aminokiseline uglavnom se pojavljuje u želucu ali katkad i u tankom crijevu. U tom se dijelu probavne cijevi odvija većina kemijskih reakcija. Tu se, naime peptidi razgrađuju u aminokiseline, lipidi (masti) u masne kiseline i glicerol, dok se ugljikohidrati razgrađuju u jednostavnije šećere primjerice glukozu.

Debelo crijevo ima četiri dijela: uzlazni (colon ascendens), transverzalni (colon transversus), silazni (colon descendens) i sigmoidni (colon sigmoideum), koji se nastavljaju jedan na drugi u obliku luka. Debelo crijevo leži isprva desno od tankog crijeva, a onda sukcesivno superiorno i anteriorno od njega, lijevo od njega, te na kraju ispod njega. Debelo crijevo (lat. intestinum crassum) je dio probavnog susatava koji se nastavlja na tanko crijevo (lat. intestinum tenue).

U debelom crijevu završavaju ostaci probavljene hrane te se resorbiraju ostaci vode i pohranjuju ostaci probavljene hrane koji trunu. Na mjestu gdje tanko crijevo (lat. intestinum tenue), točnije vito crijevo (lat. ileum) ulazi u debelo, nalazi se Bauchinijev zalistak (lat. valva ileocecalis) koji poput ventila sprječava povratak probavljenog sadržaja natrag iz debelog u tanko crijevo. Na dnu slijepog crijeva nalazi se crvuljak (lat. appendix vermiformis) koji se često pogrešno naziva slijepo crijevo.

Salmoneloza je infekcija koju uzrokuju bakterije Salmonellae

Bakterije mogu dospjeti na hranu i putem ruku zaražene osobe nakon vršenja nužde ako nisu temeljito oprane. Stoga salmoneloza spada u takozvane feko-oralne bolesti ili bolesti nečistih ruku. Salmonela može biti prisutna i u stolici kućnih ljubimaca te se može prenijeti na čovjeka ako se nakon kontakta sa životinjom ne operu ruke.

Infekcija salmonelom je sve češća u razvijenom svijetu. Ova bolest uzrokuje akutnu bol u trbuhu s iznenadnim nastupom glavobolje, vrućicom, proljevom, mučninom i ponekad povraćanjem. Ovi simptomi, zajedno s gubitkom apetita mogu potrajati nekoliko dana. Dehidracija (veliki gubitak tekućine), posebno kod djece, može biti teška. Salmonela je invazivan mikroorganizam koji se može iz crijeva proširiti krvlju do drugih organa. Kod nekih ljudi infekcija može postati kronična, bez nekakvih posebnih simptoma. Ti ljudi mogu biti izvor zaraze za okolinu. Većina ljudi će se uspješno oporaviti od salmoneloze, a nekolicina će dugo osjećati rijetke simptome kao što je artritis. Salmoneloza može biti vrlo ozbiljna, ponekad smrtonosna infekcija kod vrlo mladih, starih ili onih s oslabljenim obrambenim sistemom. Mnoge vrste Salmonella uzrokuju bolest i kod životinja i kod ljudi. Salmoneloza se može javiti u malim lokaliziranim epidemijama u općoj populaciji ili u velikim epidemijama u bolnicama, restoranima ili institucijama za djecu ili starije osobe. Uobičajeni izvori salmonela su životinje koje se uzgajaju zbog mesa, perad, sirovo mlijeko, jaja i proizvodi od jaja. Salmonela se uglavnom prenosi proizvodima životinjskog podrijetla, u koje tipično dolazi prigodom klanja u kojem se na meso mogu proširiti bakterije što se nalaze u crijevima životinja; također je čest način prenošenja na ljuski kokošjih jaja i putem mlijeka. Međutim, salmonela se može prenijeti i putem druge hrane, pa i s drugih zaraženih površina i kontaktom sa zaraženim ljudima. Salmonela nije otporna na visoke temperature, te neće izdržati zagrijavanje na 70 stupnjeva Celzijusa više od dvije minute. Ni dobro kuhana hrana nije međutim uvijek posve sigurna: naime se u kuhinjama zna dogoditi da se bakterije prenose kontaktom sa sirove hrane na onu već pripremljenu. Salmonela može opstati na suhim površinama i po mjesec dana, a na mokrim mjestima i po tri mjeseca. Na temperaturama većim od 20 stupnjeva Celzijusa salmonela je agilnija i time zaraznija.

Simptomi trovanja počinju 12 do 24 sata nakon uzimanja onečišćene/zatrovane hrane i to naglo sa zimicom, povišenom temperaturom (38-40 stupnjeva C), glavoboljom, bolovima u trbuhu, proljevom i povraćanjem. Stolice su u početku zelenkaste i rijetke, a poslije mogu postati posve vodenaste. Kod srednje teških oblika temperatura je povišena 2-5 dana, a proljev traje još nekoliko dana nakon pada temperature. Gubitak tekućine, posebno kod djece, može biti težak.

Ako imate proljev koji traje dulje od tri dana, ili groznicu s proljevom, povraćanjem i bolovima u trbuhu, obratite se liječniku. Ne zaboravite da je novorođenčetu ili malom djetetu, koje teško povraća ili ima jaki proljev, potrebna liječnička pomoć u roku od nekoliko sati.

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza salmoneloze postavlja se mikrobiološkom pretragom stolice te je potvrđena ako se u stolici nađe neka od bakterija iz grupe salmonela. I kad prođu simptomi bolesti ponavljaju se pregledi stolice sve dok se ne dobiju tri uzastopna negativna nalaza. U većini slučajeva to je vrlo brzo nakon nestanka simptoma, no ponekad se kliconoštvo (bakterija prisutna u stolici a bez simptoma bolesti) može produžiti na više mjeseci.

Ako se infekcija salmonelom proširi iz probavnog trakta, liječenje će zavisiti o rezultirajućem oboljenju – bilo ono specifično ili opće. Inače je liječenje potpuno isto kao kod gastroenteritisa i može se očekivati potpuno izlječenje. U vrlo rijetkim slučajevima, iako vas proljev više ne muči te se dobro i zdravo osjećate, u probavnom traktu se može zadržati određeni broj živih salmonela koje se od vremena do vremena izbacuju sa stolicom. Ove zaostale bakterije rijetko se zadrže u probavnom traktu dulje od tri mjeseca, iako predstavljaju stalnu opasnost, jer mogu prenijeti infekciju. U tom slučaju, vi ste “kliconoša” pa će vam liječnik vjerojatno davati antibiotike. Ako znate da ste imali salmonelu, morate ne samo posebno paziti na pranje ruku nakon svake velike nužde već i povremeno odlaziti liječniku, koji će u toku sljedećih nekoliko mjeseci provjeravati izbacujete li još uvijek žive mikroorganizme. U liječenju salmoneloze ne koriste se antibiotici jer ne skraćuju trajanje bolesti a produžuju vrijeme kliconoštva. Primjenjuju se samo u slučaju kad dođe do rasapa salmonele krvnim optokom po cijelom tijelu. Osnova u liječenju salmoneloze je nadoknada tekućine kako bi se spriječila dehidracija.

Bolje spriječiti nego liječiti

Salmonelozu se može izbjeći jednostavnim preventivnim mjerama:

ne jedite hranu, osobito životinjskog porijekla, koja nije dobro termički obrađena. Meso nakon termičke obrade u svim svojim dijelovima mora biti sive boje. Roza boja mesa znači da nije dovoljno kuhano ili pečeno. Temperatura od 70°C i više kroz 10 minuta ubija salmonelu.
ne jedite hranu koja sadrži sirova jaja ili svježe (nekuhano) mlijeko

namirnice čuvajte u hladnjaku do termičke obrade, pripremljenu a nepotrošenu hranu naglo ohladite i spremite u hladnjak
temeljito operite voće i povrće prije konzumacije, eventualno ogulite
perite ruke redovito nakon kontakta sa sirovim namirnicama, koristite toplu tekuću vodu i sapun
redovito čistite i perite radne površine u kuhinji
perite ruke nakon kontakta s kućnim ljubimcima ili domaćim životinjama
izbjegnite križnu kontaminaciju: sirove namirnice (osobito meso peradi) ne smije doći u kontakt s gotovim namirnicama spremnim za upotrebu. Pribor korišten u obradi sirovih namirnica (noževi, daske…) ne smiju se koristiti u radu s gotovom hranom – operite ih!
osobe sa salmonelozom ili kliconoše ne smiju sudjelovati u pripremi hrane dok ne dobiju 3 uzastopna negativna nalaza stolice (Izvor: www.zzjzvpz.hr)

Autor: dr. Morana BRKLJAČIĆ / 7Dnevno / 29. srpnja 2016.

ZADNJE VIJESTI