Max Pixel

NE ZANEMARUJTE OVE SIMPTOME: Prepoznajte rak želuca

Autor: A.P.

Ukoliko uočite neke od ovih simptoma, ne paničarite odmah, najbolje je da posjetite liječnika

U vezu s pojavom raka želuca se dovode različiti utjecaji okoliša i štetne tvari iz prehrane. Najčešće se spominju dimljena i jako soljena hrana (meso i riba), voda u kojoj ima dosta nitrata, te držanje pripravljene hrane na sobnoj temperaturi (upotreba hladionika i suvremene metode konzerviranja hrane smanjuju učestalost raka). Povećanom riziku izloženi su pušači i alkoholičari.

Mnoge studije pokazuju da konzumiranje hrane koja sadrži C-vitamin i beta-karoten, kao što su svježe voće i povrće, te crni kruh, smanjuje rizik. Povećan rizik od nastanka postoji i kod osoba koje imaju neke bolesti želuca, kao što je npr. atrofični gastritis i perniciozna anemija. SZO je 1994. g. proglasila bakteriju Helicobacter pylori karcinogenom na neke oblike tumora želuca. Neke studije navode veću učestalost kod osoba koje imaju krvnu grupu A u odnosu na krvnu grupu O, no ona je svega nekoliko postotaka veća. Genetski čimbenici imaju malo značenje.

Svatko od nas bi se trebao upoznati sa simptomima. Nikada ih ne smijete ignorirati i bolje je na vrijeme da se informirate.

Simptomi raka želuca:

-Mučnina i povraćanje

-Loša probava, žgaravica

-Gubitak apetita




-Slabost i umor

-Kravrenja( povraćanje krvi ili pojava krvi u stolici)

-Nadutost




-Proljev ili zatvor

-Bolovi u želudcu

Ukoliko uočite neke od ovih simptoma, ne paničarite odmah, najbolje je da posjetite liječnika.

Zaustavimo bolest

Sprečavanje pojave raka želuca teško je provesti s obzirom da nisu poznati svi faktori koji utječu na razvoj bolesti. Može se preporučiti smanjenje korištenja dimljene hrane i hrane iz rasola, svakodnevno uzimanje C-vitamina i beta-karotena, iako je njihova zaštitna uloga proturječna.

Prevenciju čini i borba za rano otkrivanje bolesti, jer je tada vjerojatnost preživljavanja mnogo veća. Potrebno je utvrditi osobe s povećanim rizikom i redovito ih kontrolirati. U tu skupinu spadaju osobe iznad 40 godina koje imaju neka oboljenja želuca, pojavu raka želuca u obitelji, a posebno osobe s neodređenim tegobama u gornjem dijelu trbuha koje traju duže vrijeme i ne reagiraju na liječenje.

 

Izvor

Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.