Ne bacajte ni koru mandarine! Ovo što možete napraviti od nje spasit će vas od kašlja i bolesti

Autor: T. P.

Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert - ušećerene korice ili za zdravlje grla.

Mandarine su izvrsno, ukusno voće koje obožavaju mnogi. Jedu se posvuda, pa i na ulici, a kora se redovito baca. No, zapravo je vrlo korisna i zdrava. Mnogo je načina na koje se može iskoristiti, a ovdje donosimo dva provjerena. Savjet plus: ne isprobavajte ove recepte s prskanim mandarinama, koristite samo domaće, netretirane kemikalijama.

Muči li vas grlobolja ili kašalj, evo što vam je činiti. Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite ih u staklenku. Mljevene kore prelijte čašom votke ili 40-postotnim alkoholom. Teglicu dobro zatvorite i ostavite da odstoji tjedan dana na tamnom mjestu. Nakon toga jedite po jednu žlicu nakon jela, a nakon toga pojedite jednu žlicu meda.

>>> GRAĐANI REVOLTIRANI: Društvenim mrežama širi se dramatična fotografija bačenih mandarina kod Opuzena!

Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert – ušećerene korice.

Sastojci:

500 – 600 g mandarina

300 – 400 ml vode




1 žličica soli

350 g kristal šećera

350 ml vode




još šećera za valjanje korice

Postupak:

Ogulite mandarine i sačuvajte koricu. Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 mililitara vode i dodajte jednu žličicu soli. Kuhajte koricu u ovoj otopini do vrenja. Kad zakuha, vodu bacite, a koricu sačuvajte. Taj će postupak odstraniti gorčinu iz korice.

Prokuhanu koricu narežite na tanke trakice. U drugom loncu pomiješajte 350 grama šećera i 350 mililitara vode pa pustite da mješavina zakuha, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuhajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust.

Koricu pažljivo prebacite na cjedilo da se ocijedi i osuši, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila. Pospremite u teglicu, dodajte kolačima, napitcima ili grickajte kada poželite.

Nikola Cutuk/PIXSELL
Nikola Cutuk/PIXSELL

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.