Nikola Cutuk/PIXSELL

Muči vas kolesterol? Donosimo prirodne načine za njegovo snižavanje

Autor: Ivo Bačlija

Za probleme s visokim kolesterolom, Matičnjak je osmislio Macerat br. 5, kojemu je zadaća smanjiti razinu kolesterola u krvi i on to efikasno čini. Macerat br. 5 je uljni macerat piskavice (Trigonella foenum graecum), čestoslavice (Veronica officinali) i aronije (Aronia melanocarpa) u hladno prešanom nerafiniranom ulju jezgre oraha (Juglans regia)

Kolesterol je nužan za mnoge procese u našem organizmu. To je ljepljiva supstanca koja je nužna, ali ako je ima previše u krvi – postaje opasna. Pritom razlikujemo dobri HDL od lošeg LDL kolesterola. U organizam ga unosimo hranom, a stvara se od masnoća koje jedemo. Zasićene masti i transmasti imaju otprilike duplo veći utjecaj na krvni kolesterol nego kolesterol iz hrane.

Problem, međutim, nastaje kada se kolesterol počne skupljati na stjenkama naših krvnih žila. To dovodi do suženja žila, s posljedicom – srčanih i moždanih udara. Odrasle osobe trebale bi testirati razine kolesterola jednom godišnje ili barem jednom u dvije godine. Razlog za to je taj, što nikada ne znate u kakvom su stanju vaše krvne žile, a simptomi se kod srčanih bolesti najčešće manifestiraju prekasno. Promjena životnih navika, posebice prehrambenih navika, prva su terapija koja se savjetuje za smanjenje kolesterola u krvi.

Snižavanje razine kolesterola

Isto tako, ako se prisjetimo pravog razloga nastanka dijabetesa tipa 2, a riječ je o nesposobnosti stanice da preko stanične opne apsorbira glukozu, jasno je da kolesterol i trigliceridi koji ovu opnu prekrivaju, uzrokuju i porast glukoze u krvi. Prema tome, visoka razina kolesterola i triglicerida, više smetaju dijabetičarima, nego nama relativno zdravim ljudima.

Jedno od rješenja ovog problema, nudi se dijabetičarima u obliku hladno prešanog ulja sjemenki grožđa koje sadrži i značajnu količinu vrijedne alfa lipoične kiseline.

Za probleme s visokim kolesterolom, Matičnjak je osmislio Macerat br. 5, kojemu je zadaća smanjiti razinu kolesterola u krvi i on to efikasno čini. Macerat br. 5 je uljni macerat piskavice (Trigonella foenum graecum), čestoslavice (Veronica officinali) i aronije (Aronia melanocarpa) u hladno prešanom nerafiniranom ulju jezgre oraha (Juglans regia).

Esencijalne masne kiseline (omege-3) iz hladno prešanog ulja oraha značajno snizuju povećanu razinu kolesterola i triglicerida, uravnotežuju lipidni profil u krvi i snizuju rizik od nastanka bolesti krvožilnog sustava. Također sprječavaju ovapnjenje krvih žila (aterosklerozu), nastanak ugrušaka i rizik od srčanog infarkta.




Otkriveno je da od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najveću razinu antioksidanata. A kad se govori o hrani koja je zdrava za srce, orasi se nalaze među tri najzdravije namirnice. Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog ploda. Orahova jezgra najviše sadrži ulja (55-65 posto), zatim visokovrijednih bjelančevina (15 postto) te isto toliko ugljikohidrata, a bogata je i kalijem, magnezijem, fosforom, željezom, te vitaminima B i C.

Piskavica je poznata još iz antičkog doba i o njoj je prvi pisao još Hipokrat. Kako je piskavica od davnina poznata i kao začin zbog svog specifičnog mirisa i okusa možda je baš na nju mislio kada je napisao ono svoje čuveno – „Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana“. Piskavica je bolja od sikavice i osim što uravnotežava glikemijski indeks, što je velika dobrobit za našu gušteraču, ona nas čuva od dijabetesa i lošeg kolesterola.

U biljci čestoslavici su zastupljene mnoge ljekovite tvari i zbog toga je vrlo cijenjena, a u Maceratu br. 5 je važna jer čisti krvne žile od naslaga kolesterola. Koristi se najčešće zbog detoksikacije krvi i limfe te kod tegoba probavnog, dišnog i endokrinog sustava. Posebice se preporuča kod jetrenih oboljenja i kod kroničnog umora.




Ljekovita svojstva aronije

Aroniji se pripisuju brojna ljekovita svojstva, a potvrđeno je njeno bogatstvo antioksidansima koji su zaštitnici naših stanica od oksidacije slobodnih radikala koji narušavaju zdravlje. Rezultati kliničkih studija unazad tridesetak godina dokazali su vezu između povećanog unosa antioksidansa i manje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Antioksidansi iz aronije i hladno prešanog ulja jezgre oraha, oslabit će i deaktivirati slobodne radikale i na taj način usporiti starenje, smanjiti razinu kolesterola i rizik od nastajanja malignih i degenerativnih bolesti. Svojstva i terapeutski učinci navedenih biljaka iz Macerata br. 5 potječu od kombiniranja zajedničkog djelovanja većeg broja sastavnih dijelova. Odnosno, “Cjelina je važnija od skupine dijelova”.

Ako vam je prehrana bogata zasićenim masnoćama, ako imate prekomjernu tjelesnu težinu i obiteljsku sklonost povišenom kolesterolu, ako ste pod stresom i pušite, ako imate problema sa štitnom žlijezdom – svakako kontrolirajte svoj kolesterol. Za početak izbacite iz prehrane margarin i masno meso, a da bi liječenje bilo uspješno, uzmite Matičnjakov Macerat br. 5.

Autor:Ivo Bačlija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.