Krume Ivanovski

Metastatski rak može biti kronična bolest pod kontrolom uz adekvatno liječenje

Autor: dnevno.hr

Zahvaljujući suvremenoj medicini žene oboljele od metastatskog raka mogu živjeti dvostruko duže i kvalitetnije

U organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska održano je predavanje i okrugli stol na temu «Metastatski rak dojke – kraj izolacije» s ciljem informiranja i osvještavanja zajednice o obliku raka dojke o kojem se vrlo malo govori u javnosti. Metastatski rak dojke za sada nije izliječiv, no uz adekvatnu terapiju i liječenje moguće je ženama koje boluju od ove vrste raka, a ima ih oko 700 u Republici Hrvatskoj, produžiti život i znatno poboljšati kvalitetu života te im pružiti šansu da se ponovno uključe u zajednicu kao aktivni članovi društva.

Rak dojke nije jedinstvena bolest, može se kategorizirati u četiri stadija i svaki slučaj je individualan. O stadiju bolesti uvelike ovise načini liječenja, ali i dugoročne prognoze. Metastatski rak dojke rak je IV stadija koji se proširio na udaljene organe i kao takav nije u potpunosti izlječiv već je to oblik kronične bolesti koji je potrebno sustavno i kontinuirano liječiti te držati pod kontrolom. Ukupne stope preživljavanja variraju ovisno o stadiju raka pri prvoj dijagnozi, ali se i razlikuju prema geografskim područjima. Malom broju pacijentica se metastatski rak dijagnosticira već pri prvoj dijagnozi, u prosjeku riječ je o 5 do 6 % žena, no primjerice ta brojka je u Finskoj samo 2 %, dok je u Slovačkoj 19 %.

“Organizirali smo ovaj stručni panel sa željom da pošaljemo jasnu poruku kako je metastatski rak dojke najteži oblik raka dojke koji zaista zahtjeva jedan potpuno drugačiji, ne samo način liječenja, već i pristup oboljelima. Ono što mi je posebno važno jest poslati poruku oboljelima da se bolest može držati pod kontrolom” – naglasila je predsjednica Udruge Europa Donna Hrvatska, doc.dr.sc. Vesna Ramljak.

Žene kojima je dijagnosticiran metastatski rak vrlo su zabrinute, često ne znaju kako dalje, kako će njihova bolest utjecati na njih same, ali i na njihovu obitelj. O važnosti komunikacije između pacijenta i doktora govorila je Doris Christiane Schmitt, specijalistica i trenerica u komunikaciji između doktora i pacijenata koja je istaknula činjenicu da je svaki pacijent jedinka za sebe.

Krume Ivanovski

Pacijentima je važno objasniti da nisu oni krivi što su oboljeli od raka, riječ je o genetskoj grešci. Iz iskustva znam kako ženama najteže pada činjenica što se osjećaju nemoćno, što ih zajednica isključuje i što su stigmatizirane zbog svoje bolesti. Bol nije najveći problem, za bol postoje tablete, a za zdravlje psihe oboljelih žena vrlo je važno integrirati ih ponovno u društvo i poboljšati njihovu kvalitetu života. Upravo na tome treba raditi cijeli interdisciplinarni tim stručnjaka.“, istaknula je Doris Christiane Schmitt, specijalistica i trenerica u komunikaciji između doktora i pacijenta i savjetnica u upravnim i savjetničkim odborima za klinička istraživanja

“Rak dojke ne znači da sve pacijentice s tom dijagnozom imaju potpuno istu bolest. Upravo suprotno i to je jedna od glavnih predrasuda o raku dojke s kojima se moje kolege i ja svakodnevno susrećemo. Za uspješan pristup liječenju važan je i pravovremeni postupak retestiranja pacijentice kako bi se ustanovilo da li je možda, zbog izmjena u određenom vremenskom periodu, potrebno i promjeniti terapiju liječenja.” – naglasila je doc.dr.sc. Natalija Dedić Plavetić.

U panelu rasprave, također, su sudjelovali i dr.sc. Andrej Roth iz Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice, doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender i prof.dr.sc. Marija Braš iz KBC Zagreb te Sanja Antolović, mr. ph.




Zaključak panela «Metastatski rak dojke – kraj izolacije»  jest da je metastatski rak dojke bolest koja zahtjeva multidisciplinaran pristup liječenju i posebnu uključenost cjelokupne zajednice. Zahvaljujući razvoju medicine i najnovijim lijekovima, žene koje danas boluju od metastatskog raka dojke mogu živjeti dulje i kvalitetnije nego ikada prije i to zahvaljujući kvalitetnom liječenju. Psihološka pomoć pacijentima, kao i adekvatna komunikacija između pacijenta i liječnika, jednako je važna kao i odgovarajuća terapija.   

 




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.