Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Lubenica, dobitna kombinacija za zdravlje i osvježenje!

Autor: dnevno.hr

Ova niskokalorična delicija neizostavni je dio ljetne prehrane

Kada bismo osvježenje, zdravlje i ljeto spojili u jedan pojam, to bi bila lubenica. Savršeno utažuje žeđ i sprječava dehidraciju, a slatkog je okusa te može zamijeniti ostale ljetne ”slatkiše” poput sladoleda. Konzumiranjem lubenice ne činimo dobro samo svojem nepcu već općenito svom zdravlju. Ona je izvrstan izvor vitamina C,  pokriva čak 25% dnevnih potreba za tim vitaminom koji je važan za zdrave zube i desni te pomaže u apsorpciji željeza.

Zbog svojih antioksidantskih svojstava pomaže u prevenciji raka debelog crijeva, prostate, grudi, pluća i gušterače. Preporučuje se i ljudima koji imaju probleme s bubrezima, a njezina sposobnost uklanjanja toksina blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Vitamin A također je važan sastojak lubenice koji je koristan za vid, rast, razvoj, reprodukciju te staničnu diferencijaciju. S druge strane, količine kalija i magnezija koje su prisutne u lubenici, pomažu sniziti krvni tlak.

Za sve one koji žele uživati u okusu, ali i izgubiti na kilaži, lubenica je idealna! Sadrži puno vode i ima samo 30,4 kcal u 100 g. Konzumiranjem zavaravamo osjećaj gladi, a dobro djeluje na probavu. No zbog visokog glikemijskog indeksa treba pripaziti s količinom.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.