Marijan Susenj/PIXSELL

Ljekovita svojstva bazge – eliksir zdravlja u bijelim cvjetovima!

Autor: T. P.

Osim što je vrlo ljekovita, bazga ima i sjajan okus pa će pripravci ove biljke rijetko kod koga naići na negodovanje.

Sezona je mirisne ljekovite biljke – bazge. U službi ljekovitosti čovječanstvo je koristi stoljećima – s razlogom jer ljekovitih je svojstava bazge doista mnogo. Poznato je da je i Hipokrat znao govoriti da bazga može zamijeniti sve lijekove. Još se u njegovo vrijeme koristila u liječenju upala, probavnih problema, žutice, ženskih bolesti i gripe.

Cvjetovi bazge obiluju taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C, dok bobice bazge sadržavaju alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline te vitamine A, B i C. Velika se moć pripisuje primjerice flavonoidima koji su jaki antioksidansi i štite stanice od oštećenja. Primjerice, ima ih i u orasima te su upravo zahvaljujući njima  orasi sjajno sredstvo u borbi protiv demencije.

Bazga jača imunitet, olakšava tegobe dišnih puteva, djeluje detoksikacijski, kao diuretik pa je sjajan borac protiv bolesti bubrega. Zahvaljujući svojem adstringentnom djelovanju nerijetko se koristi u kremama protiv akni te u kozmetici protiv mrlja i pjega na koži.

Od bazge od koje su iskoristivi cvjetovi, ali i bobice, pripremiti se može čaj, sok, pa i liker. Recept za sok bazge objavljivali smo i ranije, no donosimo jedan jednostavan koji možete isprobati čim uberete potrebne sastojke:

Priprema:

Uberite 30 cvjetova bazge , provjerite jesu li cvjetovi čisti. Potopite ih u 3 litre vode i ostavite ih 24 sata. Nakon toga izvadite cvjetove iz vode te ih procijedite kroz gazu. U procijeđenu tekućinu dodajte 3 kg šećera i 8 dkg limunske kiseline. Miješajte dok vam se šećer ne otopi i pretočite u čiste staklenke.

 




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.