LIJEK IZ BIBLIJE: Pripremite čaj protiv stotinu bolesti!

Autor: A. Pranjić

Jeste li znali da list masline krije brojna ljekovita svojstva? Oleuropein je najaktivniji spoj u lišću masline za kojeg se veže terapeutsko djelovanje.

U Bibliji se maslinovo stablo spominje više od tisuću puta. Iako je danas najpopularniji plod tog drveta sama maslina, mnogi ne znaju da je na stablu masline izrazito ljekovito i lišće koje krije brojna ljekovita svojstva a najznačajniji spoj u listu masline je oleuropein koji posjeduje izuzetno jako antibakterijsko djelovanje.

Oleuropein je najaktivniji spoj u lišću masline za kojeg se veže terapeutsko djelovanje. Osim toga, maslinovim se listom poboljšava zdravstveno stanje u velikom broju bolesti koje su uzrokovane mikrobima. Te bolesti su gripa, meningistis, hepatitis B, upala pluća, gonoreja, herpes…

Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Ujedno pomaže i kod kirurških, kao i kod infekcija mokraćnih puteva. Maslinovo lišće sprječava infekcije uzrokovane djelovanjem gljivica. Korištenje čaja od maslinovog lišća može pomoći pri ozdravljenju od ovih bolesti: upale pluća, gonoreje, tuberkuloze, gripe, meningitisa, hepatitisa B, herpesa, kroničnog umora, ateroskleroze, meningitisa, botulizma, malarije, čira na želucu, difterije, upale mokraćnih puteva i encefalitisa. Konzumacija maslinova lišća pomaže u obnavljanju cjelokupnog imuniteta, ali i služi za vraćanje energije kod izmučenog organizma, primjerice nakon kemoterapije. Listovi masline su izrazito ljekoviti jer posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno djelovanje preko kojeg je moguće u potpunosti preboljeti velik broj oboljenja.

Recept za čaj: Za šalicu čaja od 2-3 dcl  potrebno je 15-20 osušenih listova masline. U prokuhanu vodu ubacite listove i kuhajte ih još 2-3 minute. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Možete piti hladno i toplo s medom, limunom ili bez ičega. Čaj trebate piti svaki dan kako biste osjetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste preduhitrili navedene bolesti. Listiće za čaj najbolje je brati u proljeće kad su listovi mladi, oprati ih i osušiti na zraku. Čuvati u zatvorenoj posudi zaklonjenoj od sunčeve svjetlosti.

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.