Flickr

KONZUMIRATE PUNO KAVE I ALKOHOLNIH PIĆA? Pripazite, to može biti uzrok ovog neugodnog sindroma!

Autor: Ivo Belan 77dnevno

Oboljenje se sastoji u abnormalno pojačanoj aktivnosti (kontrakcije) stjenke, inače zdravog debelog crijeva, dakle u poremećaju koje nije organski uvjetovano

 

Nervozno crijevo je laički naziv za najčešće oboljenje probavnog trakta koje liječnici vide, sindrom nadraženog debelog crijeva (iritabilni kolon). Smatra se da 14 posto normalne odrasle populacije pati od nekog simptoma ovog sindroma. Oboljenje se sastoji u abnormalno pojačanoj aktivnosti (kontrakcije) stjenke, inače zdravog debelog crijeva, dakle u poremećaju koje nije organski uvjetovano.

Tipični simptomi su bol (u donjem dijelu trbuha), nadutost, poremećena stolica (kronična začepljenost, proljev ili oboje naizmjence, osjećaj nepotpunog ispražnjenja crijeva i stvaranje plinova). Bolovi slični grčevima obično prestaju nakon ispuštanja plinova ili nakon što se obavi stolica. Bolesnici se često žale na proljev, naročito ujutro nakon ustajanja ili nakon doručka. Kod nekih dolazi do pogoršanja simptoma i neugodnih kruljenja crijeva nakon bilo kojeg obroka tokom dana.

Utjecaj dnevnih stresova

Sasvim točan uzrok sindroma nadraženog debelog crijeva nije poznat. Međutim, zna se da vrlo važnu ulogu igraju psihički faktori. Učestalost spomenutih simptoma veća je u osoba koje češće doživljavaju psihičke stresove, suočavaju se s emocionalnim napetostima modernog življenja i onima u vezi s njihovim položajem u društvu i koje teže podnose i odolijevaju tim napetostima. Zar nije većini ljudi poznat utjecaj dnevnih stresova na funkciju crijeva?

Ispitivanja su pokazala veći broj slučajeva nervoznog crijeva u obiteljima s neriješenim bračnim problemima. Također, današnja prehrana s malo vlaknastih neprobavljivih ostataka, s velikim količinama rafiniranih ugljikohidrata, može biti pogodujući faktor za pojavu spomenutog sindroma. Čaj, kava, limuni, alkoholna pića često potiču simptome.

Liječenje – prvo umiriti bolesnika




Svako liječenje pacijenata s iritabilnim kolonom mora početi s umirivanjem i uvjeravanjem bolesnika u dobroćudni karakter njegove bolesti. Neki put bit će potrebna i psihoterapija. Mnogi od njih su uplašeni da imaju opasno oboljenje, kao npr. rak debelog crijeva, naročito ako se neki put pojavi i nešto krvi u stolici (obično iz hemoroida, koji su često prisutni). Svakako da će liječnik pregledom i raznim dijagnostičkim pretragama isključiti teška oboljenja, kao što su karcinom, ulcerozni kolitis, itd.

Liječenje uključuje i dijetetske mjere: izostavljanje hrane koja pogoršava simptome i uključenje hrane s vlaknastim ostacima (crni kruh, voće, povrće) i sredstava za povećanje volumena stolice (mekinje). Često se ovakvim bolesnicima propisuju lijekovi protiv grčeva, sredstva za umirenje itd.

Ako ste jedan od onih s nervoznim crijevom, nemojte biti previše zbog toga zabrinuti: pokušajte se prilagoditi svojim simptomima i smanjiti njihov utjecaj na vaš način života.




Od nervoznog crijeva se ne umire!

 

Autor:Ivo Belan 77dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.