Vimeo

Kako prepoznati i liječiti streptokoknu/bakterijsku upalu grla?

Autor: dr. Morana BRKLJAČIĆ / 7Dnevno / 13, siječnja 2017.

Infekcija streptokokima uzrokuje grlobolju jer izaziva iritaciju tkiva ždrijela i krajnika te bolnu upalu. Grlobolja se može javiti i zbog virusne infekcije ili nekog neinfektivnog uzroka, poput iritacije dimom, suhog zraka, alergija i ozljeda grla

Streptokokna upala grla predstavlja zaraznu infekciju tkiva ždrijela i/ili krajnika. Infekciju izazivaju beta-hemolitički streptokoki, bakterije loptasta oblika koje dijelimo u skupine A, B, C, D, G. Streptokoknu upalu grla najčešće izazivaju beta-hemolitički streptokoki skupine A, lat. streptococcus pyogenes, iako je moguća i infekcija skupinama C i G. Infekcija streptokokima uzrokuje grlobolju zbog toga što izaziva iritaciju tkiva ždrijela i krajnika te bolnu upalu. Valja spomenuti da se grlobolja također može javiti i zbog virusne infekcije ili nekog neinfektivnog uzroka, poput iritacije dimom, suhog zraka, alergija i ozljeda grla. Streptokoki se prenose s osobe na osobu, bilo zrakom ili dodirom. Budući da se bakterije nalaze u nosu i grlu, mogu se lako prenijeti na drugu osobu kihanjem, kašljanjem, rukovanjem ili nekim drugim dodirom. Također, osoba se može zaraziti i dodirivanjem predmeta s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu. Period inkubacije, odnosno vrijeme koje protekne od zaraze bakterijom, pa do pojave prvih simptoma, iznosi od dva do pet dana. Ako se simptomi ne liječe, osoba može biti zarazna i dva to tri tjedna od njihove pojave.

Simptomi streptokokne upale

Najčešći simptomi streptokokne upale grla su: iznenadna i nagla upala grla bez kašlja i kihanja, krajnici su povećani i upaljeni, bol i poteškoće pri gutanju, sive, bijele ili žute točke ili naslage na krajnicima i na ždrijelu, limfne žlijezde na vratu mogu postati upaljene, povećane i osjetljive na dodir, crvenilo ždrijela, temperatura preko 38°C (niža temperatura može biti indikacija virusne infekcije). Osim navedenih simptoma, manje vjerojatni, ali mogući su i bolovi u donjem abdomenu, glavobolja, mučnina i gubitak apetita, bolovi u mišićima te osip na koži. U slučaju osipa na koži, koji se postupno širi od vrata i prsa na cijelo tijelo, vjerojatno se radi o šarlahu, koji nije opasan ako se liječi. Važno je znati prepoznati simptome streptokokne upale grla i razlikovati ih od obične grlobolje ili virusne infekcije. Streptokokna upala grla uglavnom nema popratne simptome obične ili virusne grlobolje, poput kihanja, kašljanja, curenja iz nosa ili začepljenosti nosa. U pravilu, što je više simptoma prehlade ili obične grlobolje, to je manja vjerojatnost da ste zaraženi bakterijskom upalom grla. Infekcije streptokoknim bakterijama najčešće nestaju za sedam dana. Ako se ne liječe, zaražene osobe zarazne su kroz znatno duži period, a moguće su i neke komplikacije. Iako su rijetke, te komplikacije uključuju infekcije uha ili sinusa ili pak reumatsku groznicu ili upalu bubrega.

“Bris” kulture grla

Dijagnostički kriteriji nazvani modificiranom Centorovom ljestvicom liječnicima olakšavaju odlučivanje o liječenju osoba s upalom grla. Centorova ljestvica sastoji se od pet kliničkih mjerenja ili pregleda. Ona služi za određivanje vjerojatnosti prisutnosti streptokokne upale grla.

Za svaki se od sljedećih kriterija dodjeljuje jedan bod: kašalj nije prisutan, natečeni limfni čvorovi ili limfni čvorovi bolni na dodir, tjelesna temperatura veća od 38 °C, gnojna nakupina na krajnicima ili otečenost krajnika, oboljela osoba mlađa od 15 godina (ako je osoba starija od 44 godine, oduzima se bod)

bod
Laboratorijska ispitivanja temelje se na testiranju pod nazivom bris kulture grla koji je glavni način za otkrivanje streptokokne upale grla. Ovo je testiranje točno u 90 do 95 posto svih slučajeva. Uzorak “brisa” grla uzima se uz pomoć štapića te se zatim u laboratorijskom okružju postavlja u posudicu u kojoj se nalazi medij koji potiče rast organizama koji uzrokuju bolesti. Ako se pod mikroskopom primijeti rast organizama, tada je test pozitivan. U slučaju da liječnik ne primijeti nikakav rast organizama, test je negativan. Postoji još jedan test pod nazivom brzi test za dokaz streptokoka odnosno test za brzo otkrivanje antigena RADT (engl. rapid antigen detection test). Brzi test za dokaz streptokoka brži je od analize kulture grla, no točno otkriva bolest u samo 70 posto slučajeva. Obje pretrage mogu dokazati da osoba nije oboljela od streptokokne upale grla. U 98 posto slučajeva to se može točno dokazati pretragama.Kada je osoba bolesna, kultura grla ili brzi test za dokaz streptokoka mogu pokazati ako je osoba oboljela od streptokokne upale grla. Osobe bez simptoma ne bi trebale ići na pretragu kulture grla ili brzi test za dokaz streptokoka jer pojedine osobe u svojim grlima imaju streptokokne bakterije bez loših rezultata nalaza. Tim osobama nije potrebno liječenje.




Neki od simptoma streptokokne upale grla isti su kao i simptomi nekih drugih bolesti. Zbog toga je teško znati je li osoba oboljela od streptokokne upale grla bez pretrage kulture grla ili brzog testa za dokaz streptokoka. Ako osoba ima temperaturu i upalu grla s kašljem, iscjedak iz nosa, proljev te crvenilo i svrbež očiju, vjerojatniji uzrok upale grla je virus. Infektivna mononukleoza može uzrokovati natečene limfne čvorove u vratu i upalu grla, temperaturu i povećane krajnike. Dijagnoza se postavlja krvnom pretragom. Za infektivnu mononukleozu ne postoji propisano liječenje.

Dijagnoza i liječenje

Streptokokna upala grla bez liječenja obično traje nekoliko dana. Liječenje antibioticima potaknut će povlačenje simptoma 16 sati ranije. Glavni razlog liječenja antibioticima smanjivanje je rizika od dobivanja ozbiljnije bolesti. Neke od njih su, primjerice, bolest srca poznata kao reumatska groznica ili stvaranje gnojnih nakupina u grlu poznato i kao retrofaringealni apsces. Antibiotici će dobro djelovati ako se daju unutar razdoblja od devet dana nakon početka simptoma. Budući da visoka temperatura povećava tjelesnu potrebu za tekućinom, a zbog bolova u grlu otežano je gutanje, može doći do nedostatka tekućine. Zbog toga je potrebno odmorom i ležanjem, te sniženjem tjelesne temperature smanjiti potrebu organizma za dodatnom tekućinom. Preporučuje se jedenje juhe, koja nadomješta izgubljenu sol i tekućinu, te pijenje tekućina u kojima ima šećera, jer pomažu bržem apsorbiranju tekućine. Svakako izbjegavajte kofein (kavu), budući da on može uzrokovati gubitak tekućine. Osvježavajuće tablete za grlo u većini slučajeva nisu djelotvorne. Mogu pomoći i neke od tableta protiv bolova, poput andola (acertilasalicilna kiselina) ili pliceta (paracetamol). Uz sve to, važno je spomenuti i da više sna i odmora može uvelike pomoći bržem oporavku cijelog organizma. Jednom kada liječnik uspostavi dijagnozu i kada je siguran da se radi o streptokoknoj upali grla, u većini slučajeva prepisat će vam antibiotik, poput penicilina, i savjetovati da ga uzimate sljedećih desetak dana. Za ljude koji su alergični na penicilin, liječnik može prepisati drugu vrstu antibiotika. Antibiotici su učinkoviti u liječenju simptoma streptokokne upale grla ako se počnu uzimati 48 do 72 sata nakon pojave simptoma. Čak i u slučaju da ne ubrzaju oporavak, prepisuju se iz drugih razloga, prije svega zato što ubijaju bakterije i skraćuju period tijekom kojeg ste zarazni za osobe oko vas, te zato što mogu spriječiti neke druge komplikacije koje se mogu javiti zbog imunološke reakcije organizma na infekciju. Nakon što počnete uzimati lijek, simptomi će polako nestajati već nakon 24 sata, prije svega visoka tjelesna temperatura. U roku dva do tri dana postupno će se povući i ostali simptomi. Izrazito je važno shvatiti da terapiju antibioticima treba provesti do kraja, onako kako je liječnik preporučio, čak i ako se osjećate potpuno dobro i više ne osjećate nikakve simptome. Ako se liječenje antibioticima prerano prekine, bakterije i dalje mogu biti prisutne u organizmu te se simptomi mogu vratiti, a vi možete i dalje zaraziti druge osobe. (izvor: www.plivazdravlje.hr)




Kako se obraniti?

Jedan od oblika prevencije bakterijske upale grla svakako je izbjegavanje zaraženih osoba. Ako se nalazite u društvu s osobama koje pate od prehlade ili neke druge bolesti, često perite ruke i ne koristite njihov pribor za jelo i piće ili četkice za zube. Bakterije se s osobe na osobu prenose preko sićušnih kapljica koje zaražena osoba može izbaciti kašljem, kihanjem ili dahom. Bakterije mogu jedan kratki period vremena preživjeti i na predmetima, poput kvake na vratima ili slavine u kupaonici. Ako zdrava osoba dodirne takve predmete, a zatim dodiruje oči, usta ili nos, može se zaraziti tom bakterijom. Ako u kući imate zaraženu osobu, preporučuje se da sav pribor za jelo i piće te osobe držite odvojeno od pribora ostalih ukućana. Nemojte dijeliti hranu, piće ili ubruse sa zaraženom osobom, budući da se na taj način može vrlo lako proširiti zaraza. Ako ste Vi zaražena osoba, pokrijte usta kada kašljete ili kišete i često perite ruke nakon toga ili nakon brisanja nosa. Pravilna i uravnotežena prehrana, mnogo sna i redovito vježbanje poboljšavaju otpornost vašeg organizma na infekcije. Stres može povećati osjetljivost organizma, pa pokušajte smanjiti tenzije u svakodnevnom životu. Tijekom zimskih mjeseci, kada je zbog grijanja zrak u kojem boravimo često presuh, preporučuje se uporaba ovlaživača zraka. Vlaga u zraku pomaže održanju vlažnosti sluznice, koja je tako otpornija na bakterije. Prestanite pušiti i klonite se sekundarnog dima. Dim iritira tkivo u grlu i tako ga čini podložnijim infekcijama.

Kada potražiti pomoć liječnika

Potražite pomoć liječnika ako: primjećujete simptome jake upale grla nekoliko dana nakon što ste bili u kontaktu s bolesnom osobom; imate povišenu tjelesnu temperaturu, iznad 38°C koja traje duže od jednog ili dva dana; osjećate grlobolju duže od dva do tri dana i ne čini se kako se radi samo o prehladi; primijetite pojavu crvenila i osipa, što može značiti početak šarlaha; imate poteškoća sa spavanjem zbog začepljenog nosa i upaljenih krajnika

Autor:dr. Morana BRKLJAČIĆ / 7Dnevno / 13, siječnja 2017.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.