Dusko Jaramaz/PIXSELL

Jeste li znali? Beč već 100 godina ima banku majčina mlijeka

Autor: dnevno.hr

U Europi do sad registrirano 206 banki majčina mlijeka, pri čemu prednjači Francuska s njih čak 36

Mnogobrojna medicinska istraživanja potvrđuju kolika je važnost dojenja i koje sve prednosti majčino mlijeko ima za dojenčad u prvih nekoliko mjeseci života. Majčino je mlijeko sukladno istraživanjima posebno bitno za nedonoščad zbog nezrelosti njihova imunološkog sustav, no upravo kod majki koje na svijet donesu nedonošče često se događa da nisu u stanju dojiti svoje dijete.

U Beču je zato još prije čak 100 godina pokrenuta stanica za prikupljanje majčina mlijeka. Žene koje imaju višak mlijeka mogu ga donirati ovoj ustanovi tj. djeci kojoj je ono potrebno. Mlijeko se preuzima u domovima donatorica, a na raspolaganje im se stavljaju informacijski materijali o higijenskim smjernicama te sterilizirane boce.

Donirano mlijeko potom prolazi bakteriološko ispitivanje, kontrolu i pasteriziranje. Ovako obrađeno mlijeko može se uz liječničku potvrdu kupiti po cijeni od 7,28 eura za litru, a djeca koja imaju pravo na ovo mlijeko najčešće su nedonoščad, bolesna djeca, djeca s alergijom na laktozu i drugim alergijama te djeca s oslabljenim imunološkim sustavom.

Bečka je banka mlijeka do sada jedina javna banka u Austriji, ali je sredinom 2015. godine pokrenuta inicijativa za širenje mreže ovakvih ustanova diljem Austrije. U Europi do sad registrirano 206 banki majčina mlijeka, pri čemu prednjači Francuska s njih čak 36.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.