JESTE LI SE IKADA ZAPITALI: Što se dogodi ako pet dana za redom jedete fast food?

Autor: M. Matić

Samo pet dana konzumiranja masne hrane može promijeniti način na koji tijelo obrađuje hranjive tvari.

Ako se hranite zdravo, vjerojatno nemate problema s probavom, a svjesni ste kako vam se smanjuje rizik od bolesti kao što je primjerice dijabetes. Međutim, možda odlučite posustati i priuštite si pauzu. Jeste li se pitali što se može dogoditi ako jedete brzu hranu pet dana za redom?

Naime, prema novoj studiji iz Virginia Tech, samo pet dana konzumiranja masne hrane može promijeniti način na koji tijelo obrađuje hranjive tvari.

Kako bi dobili odgovor na ovo pitanje, istraživači su u istraživanje uključili 12 mlađih muškaraca koji su se tijekom istraživanja hranili masnim kobasicama, hamburgerima, keksima, sirevima… Iako se za to vrijeme nisu udebljali, sposobnost mišića da obradi glukozu bila je prekinuta.

Drugim riječima, većina energije potrebne tijelu koristi se za održavanje tjelesne temperature (bazalni metabolizam), za što su primarni izvori energije ugljikohidrati (glukoza) i masti. Mišići “razbijaju” glukozu i pretvaraju je u energiju.

Promjena u tim procesima razgradnje glukoze povećava rizik od nastanka zdravstvenih problema i obolijevanja od dijabetesa, navodi Yahoo.

Autor:M. Matić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.