Goran Kovacic/PIXSELL

JEDINI ORAŠASTI PLOD S VITAMINOM C: Upoznajte ‘kralja jeseni’ – kesten!

Autor: M.Matić

Za razliku od drugih orašastih plodova, kesten je pun vitamina i minerala. Zanima li vas zašto je dobar za vene i gotovo ne deblja? Proučite zdravstvene koristi ovog sjajnog jesenskog ploda.

Jedan jedini orašasti plod koji na tridesetak grama sadrži samo gram masti i čak manje od 70 kalorija je kesten. Uz sve to, jedini je orašasti plod koji sadrži vitamin C, pa tako samo 85 grama kestena pruža 45 posto dnevnih potreba.

Bogat je i folatima, kojih obično ima u zelenom lisnatom povrću, a ne u orašastim plodovima i sjemenkama. Opskrbljuje organizam i vitaminima B1, B2, B6 i folnom kiselinom. Folna kiselina nužna je za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK, pa konzumacija hrane bogate folatima sprečava pojavu anomalija kod fetusa.

Kesten je i izvrstan izvor vlakana, što pomaže u smanjenju razine kolesterola. Da biste imali najviše koristi od kestena, tijekom sezone pojedite do 85 grama na dan. Jedući kestenje unijet ćete i magnezij, bakar, mangan, željezo, kalcij, fosfor, cink te solidne količine kalija (518 mg/100 g). Kalij je vrlo bitan element jer uravnotežuje razine natrija, srčane otkucaje i krvni tlak. Magnezij i fosfor su važni za metabolizam kostiju.

Bez glutena

Poput lješnjaka i badema, kesten ne sadrži gluten. Zbog toga je popularan u prehrani onih koji izbjegavaju gluten.

Analizirajući sastav vidljivo je da ima najveći postotak škroba, po čemu je sličniji krumpiru i kukuruzu nego drugim orašastim plodovima. Brašno kestena lako je probavljivo, a jednako je lagan jedete li kesten kuhan, pečen ili u kvalitetnom kesten-pireu. U Italiji, posebno u Toskani, od kestenova brašna rade sladoled, kolačiće, slatki kruh, juhe i umake.

Narodna medicina




Kesteni pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, a čaj od kestena odlično ublažava simptome astme i bronhitisa.

Važno je razlikovati pitomi i divlji kesten, kako navodi Livestrong.com. Ovaj drugi nije za jelo, ali je zato vrlo ljekovit i koristi se u obliku krema i tinktura. Najpoznatiji je u liječenju proširenih vena i oštećenih kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu ljekovitih pripravaka. Uz liječenje krvožilnog sustava, divlji kesten koristi se i u liječenju hemeroida, bolnih menstruacija te u slučaju povećanja prostate.




Autor:M.Matić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.