(U.S. Army photo by Honey Nixon)

Imate problema s visokim tlakom? Onda je ovo članak za vas

Autor: dnevno.hr

Ukoliko imate problema s povišenim krvnim tlakom utoliko morate znati kako ga hrana bogata kalcijem može sniziti. Svakodnevno unešen svega gram kalcija smanjuje rizik od povišenog tlaka za 12 posto. No, morate imati na umu kako je uzimanje velikih količina dodataka kalcija loše. Točnije, trebali bi ga uzimati iz prirode. A što je bolje od toga nego zeleno povrće.

Kalcij je najobilniji mineral u ljudskom organizmu, čije soli stvaraju tvar koja utječe na čvrstinu kostiju i zuba. Tijelo odraslog čovjeka sadrži 1 kg do 1,5 kg kalcija čiji se najveći dio nalazi u kostima (99%) a samo mali dio (1%) u krvi i ostalim dijelovima organizma.

Kalcij ima i druge važne funkcije:

– sudjeluje u prenošenju živčanih impulsa, posebno iz srca, osiguravajući srčani ritam.
– Neophodan je za normalnu koagulaciju krvi.
– Regulira ravnotežu između kiselina i baza u krvi, sprečavajući preveliku kiselost krvi. Tako neutralizira kiselinu u krvi koja je proizvod metabolizma proteina.
– Kalciju je potreban vitamin D da bi bio apsorbiran i prešao u krvotok.
– Nedostatak vitamina D izaziva iste simptome kao i nedostatak kalcija.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.