Nomao Saeki

Ima neka tajna veza između spavanja i težine. Otkrijte o čemu se zapravo radi

Autor: V.Š.

Idući put kada osjetite da je vrijeme za spavanje ne čekajte ni minute

Nedostatak spavanja može dovesti do mnogih negativnih posljedica, od lošeg odlučivanja do manje dobrog raspoloženja, a istraživanja su pokazala da postoji veza između količine spavanja koju redovito pružamo svojem tijelu i naše težine. Nedavna studija pokazala je da su ljudi koji su spavali manje težili više i imali su veće strukove, dok istraživači nisu pronašli vezu između nedostatka sna i lošeg izbora prehrane. Istraživanje je učinjeno na 1.6154 odraslih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi se promotrio odnos između spavanja, prehrane i metabolizma. Izmjerene su visine, težina, opseg struka i krvni tlak sudionika, te su uzeti uzorci krvi. Također, sudionici su trebali zapisati što su jeli tri ili četiri dana, kako bi istraživači dobili više informacija.

Otkriveno je da su sudionici koji su spavali manje imali niži HDL kolesterol, “dobar” kolesterol koji pomaže u uklanjaju “lošeg” kolesterola iz našeg krvotoka i pomaže smanjiti rizik od bolesti srca. Manje spavanja također je povezano s povećanim opsegom BMI i struka: sudionici koji su spavali u prosjeku više od sat vremena više imali su prosječni opseg struka 0,3 manji od svojih manje odmornih kolega. Jasna veza između spavanja i loše prehrane nije uspostavljena, osim što su neke ranije studije pokazale da gubitak sna obično dovodi do žudnje za šećerom i masnoćom. Iako je istraživanje imalo neka odstupanja (nedovoljno velik broj sudionika), jedan od istraživača poručio je kako rezultati poručuju da osobe koje spavaju sedam do devet sati imaju manju vjerojatnost da će imati prekomjernu težinu od onih koji spavaju manje.

Autor:V.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.