Epidemija pretilosti pogodila imućne u siromašnim zemljama

Autor: hina

S jedne strane imamo stanovnike koji moraju povećati unos kalorija, a s druge imamo bogate ljude koji jedu previše, pokazuje najnovija studija.

Epidemija pretilosti proširila se na siromašnije zemlje, gdje pogađa gotovo sve bogate osobe, a siromašni u tim zemljama i dalje su pothranjeni, pokazuje najnovija studija.

Nasuprot tomu, prekomjerna težina više pogađa siromašne građane bogatih zemalja, kao što je slučaj u SAD-u.

“Mnogo je rasprava o tome kako se problemi pretilosti i prekomjerne težine sada šire na siromašne zemlje i zemlje u razvoju”, rekao je S.V. Subramanian, profesor s Fakulteta za javno zdravstvo na Harvardu koji je vodio istraživanje.

U istraživanju, objavljenom u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition”, Subramanian je s kolegama proučavao težinu više od pola milijuna žena u 54 zemlje u razvoju od 1994. do 2008.

Općenito su utvrdili da je otprilike četvrtina žena bila debela, s tim da je stopa pretilosti varirala od zemlje do zemlje – tri od četiri žene u Egiptu do samo šest posto u Etiopiji.

Ono što je važnije jest činjenica da je s rastom prihoda i izobrazbe rasla i težina. Onima koji su pripadali četvrtini bogatih prijetila je dva puta veća opasnost od pretilosti nego onima u donjoj četvrtini.

Istodobno, znatan postotak stanovništva, često veći od onog pretilog, i dalje pati od pothranjenosti.




“S jedne strane imamo stanovnike koji moraju povećati unos kalorija, a s druge imamo bogate ljude koji jedu previše”, istaknuo je Subramanian.

Za predebele autor studije predlaže izobrazbu u školskom sustavu i u medijima, a pitanje siromašnih, kako ističe, složenije je i ne može se svesti samo na pojačan unos hrane.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.