Dječačići ‘hvataju sve raniju seksualnu zrelost djevojčica’

Autor: P.R.

Mladići se danas počinju razvijati u 12. godini dok su se u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća pubertetske promjene na mladićima mogle uočiti u dobi od 13. godina.

Istraživanje provedeno u Belgiji dovelo je do zaključka da mladići ulaze u pubertet godinu dana ranije nego što je to bio slučaj u generaciji njihovih roditelja.

Mladići se danas počinju razvijati u 12. godini dok su se u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća pubertetske promjene na mladićima mogle uočiti u dobi od 13. godina.

Rezultati istraživanja ne isključuju i prekretnicu u razvoju kod djevojčica, štoviše, već se pokazalo da djevojke ulaze u pubertet prije 10. godine.

Djevojčice ulaze u pubertet već s 9 godina

Znanstvenici iz medicinskog centra Cedar Sinai iz Los Angelesa usporedili su rezultate istraživanja 6.200 zdravih dječaka sa sličnom studijom iz 1970-tih. Pri tom su mladićima mjerili visinu, težinu, vloumen testisa, duljinu spolovila i obujam.

Razvijanje spolovila i testisa

– Studija koje je napravljena prije nekoliko desetljeća na istom uzorku populacije dovela je do zaključka da spolno sazrijevanje nastupa u dobi od 13 do 16 godina. Mi smo, naime, dobili rezultate koji ukazuju da danas razdoblje spolnih promjena nastupa u dobi od 12 do 15 godina – rekao je voditelj studije doktor Fnu Deeinder, piše Daily Mail.




Znanstvenici su primijetili da testisi nisu značajno rasli do početka puberteta odnosno dobi oko 11. godine, za razliku od spolovila koji se kontinuirano razvijao od rođenja do spolne zrelosti, odnosno od prosječne duljine od 5 cm do prosječne duljine od 20 cm u dobi od 19 godina.

No, i spolovila i testisi ubrzano su rasli u razdoblju od 12 do 16 godine, a najveće promjene u visini i težini zabilježene su u razdoblju od 12 do 14 godine.

Studijom je utvrđeno da su mladići u 70-tim godinama imali znatno manje genitalije nego njihovi vršnjaci danas iako, napominju istraživači, ta je razlika između dvije generacije ‘nestala’ u razdoblju do 17. godine.




– Genetski, prehrambeni i drugi brojni faktori iz okoline mogu biti uzrokom današnjeg bržeg razvoja mladića, no još nije jasno kakav utjecaj raniji ulazak u pubertet ima na zdravlje – rekao je doktor Deepinder.

Autor:P.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.