Wikimedia.commons

Dalmatinska biljka kvalitetnija nego igdje drugdje liječi desetke bolesti!

Autor: T. P.

Analgetik, antiseptik, aromatik, diureti - sve je to smilje!

Mirisna biljka smilje smatra se vrlo dragocjenom još od davnina kada su ljudi u džepu nerijetko nosili smotuljak ove biljke kamo god bi išli. Razlog je jednostavan – uloga ove biljke za zdravlje iznimno je vrijedna. U narodnoj se medicini smilje otprije koristilo kao lijek za dišne puteve, protiv kašlja, alergija, kao lijek za glavobolju i reumu, kožna oboljenja…

Smilje (Helichrysum italicum iz obitelji Asteraceae), raste na prostoru mediteranske regije, a diljem Jadrana nalazi se upravo smilje vrsne kvalitete. Pripada kategoriji zaštićenih biljaka (NN, 7/06 i 99/09) pa za njegovo skupljanje treba ishoditi posebnu dozvolu od Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Zbog toga su proteklih godina neki ilegalni berači smilja i uhićivani diljem hrvatskih otoka, kao primjerice na Krku. Smatra se da je smilje koje raste u Dalmaciji kvalitetnije od onog u primjerice Italiji, Grčkoj, pa i Istri te se može vrlo dobro prodati kozmetičkoj industriji.

Ljekovita svojstva

Čaj od smilja smiruje žuč, odnosno djeluje na stvaranje i izlučivanje žuči, želučanosg soka i potiče rad jetre. Ugodnog je okusa, a osobito mirisa pa se od njega radi i eterično ulje koje se koristi u aromaterapiji i kod upalnih tegoba kože. Ulje smilja smatra se učinkovitijim za regeneriranje kože od također vrlo zdravog ulja lavande. Kada je riječ o kožnim tegobama, ulje smilja zaustavlja krvarenje na koži, povlači ožiljke, djeluje preventivno kod kožnih infekcija, pojačava cirkulaciju i ublažava reumatske bolove kada se umasira u kožu.

Važne napomene

Eterično ulje smilja ne bi smjele koristiti trudnice, kao ni osobe koje pate od epilepsije ili pak kronični bolesnici. Osobe osjetljivija zdravlja prije uporabe prirodnih sredstava sa smiljem trebale bi se posavjetovati s liječnikom.




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.