‘Čudotvorne bombone’ uzimajte samo kad je to nužno!

Autor: dr. Ivo BELAN

Antibiotici - čudotvorni lijekovi. Popijete kapsulu i teški neugodni simptomi bolesti nestaju. Baš zato što su toliko djelotvorni protiv bakterijskih infekcija, često postoji iskušenje, napast da ih prekomjerno i prečesto koristimo

U prošlosti neke su se bakterije skvrčavale i ugibale već i na najmanji nagovještaj penicilina. Danas, kad bi se bakterije mogle smijati, vi biste mogli čuti kolektivni grohot svaki put kada posegnete za tim istim lijekom. Pardon, penicilin još uvijek djeluje, ali ne uvijek. Činjenica jest da svi mi kad obolimo sve češće budemo napadnuti takvim vrstama bakterija za koje je poznato da su otporne. Otporne na što? Na antibiotike, razumije se. Antibiotici “zbrišu” većinu loših bakterija u ljudskom organizmu, ali isto tako i neke korisne. Ostatak bakterija koje su otporne na antibiotike može kasnije u nekim slučajevima izazvati probleme. Prekomjerna upotreba antibiotika – primjenjujući ih, na primjer, u nerazboritim pokušajima da se liječi virusna infekcija – pridonosi pojavi tog problema.

U potrazi za novim čudima

Otporni mikrobi nisu novost za farmaceutske kompanije. Jače bakterije zahtijevaju jače oružje za borbu protiv njih i kompanije koje proizvode lijekove poduzimaju sve i sva u potrazi za novim i boljim antibioticima.

Novi antibiotici predstavljaju dobre vijesti za ljude koji su alergični na postojeće antibiotike, kao što je penicilin. Osoba koja je alergična na jedan antibiotik, može

podnositi drugi.

Svi novi antibiotici su dobri, ali što je sa starim upozorenjima? Ima li išta što možemo koristiti kako bismo upotrebljavali antibiotike pametnije? Što mi, kao pojedinci, možemo poduzeti da zaštitimo sebe od rezistentnih, otpornih bakterija?

Ovdje je nekoliko smjernica s tim u vezi:




Pogledajte svoj kućni ormarić s lijekovima. Vi imate onu bočicu s antibiotskim kapsulama koje su nekome preostale nakon što je prošle godine imao kirurški zahvat na čeljusti? I one tablete koje su ostale nakon što je prošla infekcija srednjeg uha vašem sinčiću? Zapitajte svog liječnika da li da zadržite sve te lijekove (neki lijekovi zadržavaju svoju djelotvornost mjesecima, drugi ne trebaju tako dugo, treći su skupi). Bacite one za koje je vaš liječnik rekao da ih treba ukloniti. Nikad ne upotrebljavajte lijekove koji su propisani za drugu osobu, a da uopće i ne govorimo o onima kojima je prošao rok valjanosti.

Uzimajte lijekove toliko dugo koliko je propisao doktor. Većina se antibiotika propisuje za period od tri do sedam dana. To što se osjećate bolje već nakon drugog dana, ne znači da prestanete uzimati svoje tablete. Ako ih prestanete uzimati suviše brzo, ostatak preživjelih bakterija se vraća i “osvećuje” u pravom smislu riječi.

Nemojte uvijek inzistirati na antibioticima. Vaš je doktor dobro informiran o tome koji će antibiotik propisati za koju bolest. Zna se da antibiotici djeluju na bakterije, ali ne i na viruse. Ako imate prehladu ili gripu, ne inzistirajte kod svog liječnika na antibioticima. Ako ipak u takvim situacijama upotrebljavate antibiotik, vi samo pridonosite pojavi problema rezistentnih sojeva bakterija. Učinite sebi uslugu: primijenite antibiotike samo kad su zaista potrebni.




Slijedite upute. To je važno. Neki antibiotici ne djeluju dobro kad se uzimaju s određenom hranom. Na primjer, kalcij u mliječnim proizvodima može smanjiti djelovanje tetraciklina. Neki se antibiotici moraju uzeti s hranom, neki na prazan želudac. Neki antibiotici učine da vaša koža postane preosjetljiva na sunce. Ako vam

vaš liječnik kaže da uzimate lijek na prazan želudac ili da ne idete na plažu, zapamtite to i poslušajte ga.

Obratite pažnju na brzo olakšanje simptoma. Ako će neki antibiotik djelovati, vi ćete vjerojatno osjetiti olakšanje i poboljšanje unutar tri dana. Možda nećete biti potpuno dobro, ali trebate osjetiti određeno poboljšanje. Ako se to ne dogodi, obavijestite svog liječnika. Možda imate posla s otpornim vrstama bakterija i možda će liječnik promijeniti lijek.

Obratite pažnju na alergije. Ako ste alergični, obavijestite o tome doktora. Antibiotici mogu izazvati snažne alergijske reakcije. Nema načina da se unaprijed zna tko će biti alergičan prilikom prvog kontakta, na primjer s penicilinom, ali ako ste već u prošlosti imali takvu reakciju, vaš liječnik to mora znati.

Nemojte miješati lijekove. Neka vaš doktor zna o svim drugim lijekovima koje uzimate, uključujući i one lijekove koje ste kupili u ljekarni bez recepta. I dok ste na lijekovima – izbjegavajte alkohol.

Jogurt. Vi svakako želite da vaš probavni sustav, nakon terapije, ponovno nasele korisne bakterije, a u jogurtu postoji lactobacillus koji može pomoći u tome. Popularni savjet da se pije jogurt dok se uzimaju antibiotici čuje se već godinama.

Autor:dr. Ivo BELAN
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.