Pixabay

ČUDESNA PILULA: Je li ovo spas za srčane bolesnike?

Autor: dnevno.hr

Britanski stručnjaci za srce opisuju ovo otkriće kao vrlo ohrabrujuće

Pilula za vježbanje koja ubrzava krvotok imitirajući učinke odlaska u teretanu ili neke druge vrste fizičke aktivnosti mogla bi revolucionarno utjecati na živote srčanih bolesnika.
Naime, eksperimentalni lijek ojačao je srca miševa i štakora, pa se znanstvenici nadaju da će isto djelovati i kod ljudi.

Njegova je osnova protein kardiotrofin, CT1, koji vara srce u razmišljanju da ste vježbali, te ono pritom zdravo raste i pumpa više krvi.

Jer upravo se to događa tijekom fizičke aktivnosti u našem organizmu i razlikuje se od štetnog povećanja srca do kojeg dolazi kad ono zataji.

Testovi na laboratorijskim glodavcima i uzgojenim stanicama pokazali su da spomenuti protein popravlja oštećenja srca i poboljšava protok krvi, a britanski stručnjaci za srce opisuju ovo otkriće kao vrlo ohrabrujuće, piše Mirror.

Profesor Lynn Megeney sa Sveučilišta u Ottawi rekao je: “Kad dio srca umre, preostali mišići pokušavaju se prilagoditi tome, ali to se događa na disfunkcionalan način i zapravo ne pomaže srcu da pumpa više krvi. Otkrili smo da CT1 uzrokuje da srčani mišić raste na zdraviji način, a također stimulira rast krvnih žila u srcu.

Lijek koji može smanjiti stopu smrti od zatajenja srca imat će značajan utjecaj na životni vijek milijuna ljudi širom svijeta, a smanjile bi se i liste čekanja za presađivanje srca.

Gotovo 40% pacijenata umre unutar godine dana od zatajenja srca, a stopa preživljavanja je manja nego kod mnogih vrsta raka“.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.