Natalie Rhea Riggs

BUNDEVA: niskokalorična namirnica koja rješava sve probleme sa želucem i crijevima

Autor: dnevno.hr

Krenula je sezona bundeva i sad je pravo vrijeme da ju konzumirate

Bundeva se u početku koristila u prehrani stoke, no u posljednje vrijeme raste njena popularnost i u prehrani ljudi, otkrivaju se hranjiva svojstva i stoga se vrlo često može naći u mnogim vrhunskim specijalitetima. Bundeva je ukusna, sočna, bogata je beta karotenom, vitaminima C, E, K, B1, B2, B3 i B6, kalijem, fosforom, željezom kalcijem i folnom kiselinom. Dobrobiti bundeve za zdravlje već su odavno poznate, a poznato je i kako ima povoljan utjecaj na zdravlje želuca i crijeva.

Bez obzira kako bundevu konzumirate, pečenu, kuhanu, sirovu, najbolja je dok se jede svježa. Sjemenke bundeve također utječu na zdravlje organizma jer sadrže gluten, bakar, mangan, željezo, cink, te vitamine E i B, no udio kalorija je vrlo visok stoga se ne preporučuje konzumirati ih u velikim količinama.
Bundeva spada u jednu od najmanje kaloričnih namirnica. 100 grama sadrži samo 26 kalorija, te ne sadrži zasićene masti, stoga je idealna za programe regulacije tjelesne težine.

 

Autor: dnevno.hr