Public Domain Pictures

BORBA PROTIV IMPOTENCIJE: Dobro zdravlje – za dobar intimni život!

Autor: Ivo BELAN / 7dnevno / 20. siječnja 2017.

Iz ovoga što znanstvenici danas znaju o seksualnoj potenciji, ipak izgleda da su najohrabrujuće vijesti jednostavno činjenica da je potencija - pod našom kontrolom. Doktor Whitehead to i komentira ovako: 'Seksualna želja treba zdravo tijelo koje će joj omogućiti da se ostvari. Malo je muškaraca svjesno da ista ponašanja koja mogu dovesti do blokiranja arterija srca, mogu blokirati i arterije penisa. To znači da su ispravna prehrana i redovna tjelovježba važne kompo­nente za održavanje i seksualne kondicije'

Procjenjuje se da je oko 10 milijuna američkih muškaraca impotentno; otprilike jedan od devetorice. Oni nisu u mogućnosti postići i održati erekciju dovoljnu za spolni odnos. „Stvarna tragedija je ipak u tome što čak 90 posto ovih muškaraca mož­da pate nepotrebno“, kaže poznati njujorški urolog, Douglas Whitehead.

Veliki znanstveni pomaci na ovom području učinjeni su zadnjih godina. Možda najveći je otkriće da između 50 i 70 posto svih slučajeva impo­tencije imaju prije fizički uzrok, nego psihički. Postizanje erekcije je kom­pliciran proces koji zadire i u hormonalni, neurološki i krvožilni sustav. Funkcionalne poteškoće u bilo kojem od ovih sustava mogu rezultirati izostankom erekcije. Međutim, muškarac potišten i zabrinut zbog seksu­alnog neuspjeha, nije sklon uzeti to u obzir. On će, vjerojatno, pretpostaviti da je njegov problem psihičke prirode, koji će nestati sam od sebe ili će zahtijevati konzultaciju kod psihoterapeuta kome se on, možda, ipak neće željeti povjeriti. Rezultat u oba slučaja je da takav muškarac neće zatra­žiti liječenje.

Problem još više komplicira i neznanje nekih liječnika o novim mogućnostima liječenja koje danas stoje na raspolaganju. To je poseb­no slučaj s liječnicima iz stare garde. Muškarac, možda, na koncu i skupi hrabrost da kaže svom liječniku o problemima koje ima s erekcijom, ali od njega obično čuje neku zgodnu kliširanu dosjetku, kao „da sve dobre stvari, moraju jednom doći svome kraju“. Ono što bi liječnik, u stvari, tre­bao kazati je – „da gdje postoji želja, obično postoji i rješenje, izlaz iz te situ­acije…“

Danas postoje velike mogućnosti da se pronađe fizički uzrok oboljenja i da ga se odstrani. A što ako ga se ne pronađe? Tada se preporučuje kon­zultirati psihoterapeuta (psihijatra) ili seksologa. Muškarci mo­raju imati na umu da se poremetnja seksualne funkcije danas može liječiti isto kao i povišeni krvni tlak, prekomjerna tjelesna teži­na ili povišeni kolesterol u krvi.

Navodimo šest mjera koje muškarac, suočen s impotencijom, treba uzeti u razmatranje:

  1. MJERA: NE PODLEGNITE ŽIVOTNOM STILU „MUŠKARČINE“.

Dok­tor Whitehead kaže: „Muškarcima mora biti jasno da ono što je loše za fizičko zdravlje, vjerojatno će biti loše i za seksualno zdravlje“.

Alkohol. Ne samo da alkohol može sabotirati potenciju kratkoročno, nego kronična potrošnja prekomjernih količina alkohola, može oslabiti sposobnost testisa da proizvode muški spolni hormon testosteron i zbog toga trajno ugroziti potenciju.




Pušenje. Pušenje može osujetiti seksualnu potenciju na taj način što pridonosi stvaranju nakupina na unutarnjoj stijeni arterija – posebno perifernim, kao što su one u penisu. Rezultat toga može biti oslabljena cirkulacija krvi nedovoljno za proces erekcije. Međutim, u nekih muška­raca pušenje može zasmetati potenciji daleko brže na taj način što one­mogućava dovoljno širenje krvnih žila potrebno za erekciju. Prestanak pušenja u ovakvim slučajevima često vrati i potenciju.

Stres. Stres može naškoditi procesu erekcije fizički i psihički. Zapitajte se sljedeći put, koliko se osjećate romantično u slučaju ako ste umorni i napeti ili kada ste odmorni, živahni i s osjećajem snage. Osjećati se relak­siran, važna je komponenta u procesu nastanka erekcije. To je što mno­gi muškarci zaboravljaju.

  1. MJERA: UZMITE U OBZIR EVENTUALNA OBOLJENJA.




Lista bolesti koje mogu poremetiti nastanak erekcije je velika. Važno je da se sve uzme u obzir, posebno ako se ne mogu pronaći drugi mogući uzroci. Naj­bolji način da se utvrdi je li koje od ovih oboljenja prisutno, je da podvrgnete kompletnom, sistematskom liječničkom pregledu. Spomeni­mo samo neke od bolesti koje vaš liječnik treba utvrditi jesu li prisutne: šećerna bolest, ateroskleroza, bolesti erektilnog tkiva u penisu (Peyronieva bolest i prijapizam), hormonalne abnormalnosti, neurološka obo­ljenja kao što su Parkinsonova bolest i epilepsija, bubrežne i jetrene bo­lesti, oštećenja kičmene moždine, komplikacije nakon operativnih za­hvata na prostati, mokraćnom mjehuru ili debelom crijevu.

  1. MJERA: PRIMJENA NEKIH ZAHVATA DANAŠNJE MEDICINE.

Ako je neko oboljenje uzrok problema s erekcijom, to uopće ne znači da se ta­kva osoba treba potpuno predati. Postoje najmanje tri mogućnosti, ovisno od oboljenja, koje se danas u svijetu primjenjuju:

Injekcije u penis. One su najbolje u spašavanju potencije u slučajevima kad je problem uzrokovan oštećenjem živaca, na primjer – zbog šećerne bolesti. operativnog zahvata, ozljede kičmene moždine. Injekcije kemij­ske supstance papaverina dovode do širenja arterija penisa.

Operacija. Sužene ili začepljene arterije koje sprječavaju krvnu cirkulaci­ju u penisu, katkada se mogu operativnim zahvatom ponovo otvoriti ili za­obići (by-pass), a također i vene koje propuštaju krv, sprječavajući erek­ciju, mogu biti podvezane.

Implantat (proteza, umjetni umetak u penisu). To je možda najdramatič­niji kirurški zahvat novijeg datuma za ponovno uspostavljanje potencije. Istraživanja pokazuju da je između 80 i 90 posto muškaraca i njihovih seksualnih partnera zadovoljno rezultatima kirurški postavljenim prote­zama (samo u Americi već je obavljeno više od 130.000 takvih operaci­ja).

  1. MJERA: PROVJERITE UČINKE LIJEKOVA.

Još duža od liste oboljenja koja mogu negativno utjecati na potenciju, je lista lijekova. Ako posumnjate da neki lijek može biti razlogom vaših nevolja s erekcijom, provjerite kod svog liječnika. On će, ako zatreba, promijeniti lijek. Nemojte činiti bilo kakve promjene na svoju ruku.

  1. MJERA: ISPITAJTE PSIHIČKI FAKTOR.

Premda se danas smatra da je većina uzroka impotencije primarno fizičke prirode, psiha također može biti uzročni faktor. Psihička impotencija više je sklona nastupiti naglo, nego fizička. Jedno od dobrih načina razlikovanja je ponašanje vašeg penisa noću. Ako se pojavljuju noćne erekcije ili se s njom probudite ujutro, vaš je problem, vjerojatnije, psihičke prirode. Možda jednostavno patite od straha nastalog zbog nekog prošlog neuspjeha ili vas muči ne­što mnogo kompliciranije. U oba slučaja, možda, je najbolje rješenje konzultacija i eventualna terapija kod seksologa ili psihoterapija kod psihijatra.

Tko su najbolji kandidati za uspješnu seksualnu terapiju ili psihoterapi­ju? Muškarci koji se ne boje da se „duboko zagrebe“ u njihov problem i koji dolaze na terapiju jako motivirani.

  1. MJERA: BRINITE O SEBI.

Iz ovoga što znanstvenici danas znaju o seksualnoj potenciji, ipak izgleda da su najohrabrujuće vijesti jednostavno činjenica da je potencija – pod našom kontrolom. Doktor Whitehead to i komentira ovako: „Seksualna želja treba zdravo tijelo koje će joj omogućiti da se ostvari. Malo je muškaraca svjesno da ista ponašanja koja mogu dovesti do blokiranja arterija srca, mogu blokirati i arterije penisa. To znači da su ispravna prehrana i redovna tjelovježba važne kompo­nente za održavanje i seksualne kondicije“.

Visoke koncentracije kolesterola u krvi, visok postotak masnog tkiva u tijelu, visok krvni tlak – sve se to može dovesti pod kontrolu, a pokazalo se da sva ta stanja mogu pridonijeti krahu potencije. Dakle, ako želite produžiti vijek svojoj potenciji, pokušajte se pridržavati osnovnih smjer­nica:

Jedite hranu s malo kolesterola, masnoća, s puno vlaknatih komponena­ta; održavajte normalnu tjelesnu težinu; održavajte krvni tlak u normal­nim granicama; redovno se bavite tjelovježbom; nemojte pušiti; alkohol pijte u umjerenim količinama.

Autor: Ivo BELAN / 7dnevno / 20. siječnja 2017.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.