Biljka kojom se liječilo prije 800 godina: od malignih rana do zubobolje!

Autor: Z. K.

Najčešće ju uopće ne primijetimo!

Ova niska, divlja trava koju najčešće niti ne vidimo, ili ju pak trgamo da nam ne bi smetala, jako je rasprostranjena i raste u cijelom svijetu. Od davnina se upotrebljava u liječenju brojnih problema s kožom. Ljekovita svojstva trputca, kada su u pitanju ubodi insekata, rane i opekline, spominju se još u zapisima iz benediktinskog samostana u Njemačkoj koji datiraju iz 12. stoljeća. Indijanci su se također stoljećima koristili listovima trputca za tretiranje mnogih problema s kožom. Postoji preko 200 vrsta trputca, a najpoznatije su širokolisni i uskolisni trputac. U narodu ga također nazivaju bokvica, bukvica, konjsko rebro, krepotec, muška bokvica i trpotec.  Sebastian Kneipp je za trputac izjavio da će rana, ako se na nju nanese sok trputca, zacijeliti kao da je šivana zlatnim koncem. Sveta Hildegarda je sokom trputca liječila ubode škorpiona. Ovaj stari narodni lijek u nekim je zemljama i službeno odobren za liječenje.

Od malignih rana do zubobolje

Trputac sadrži sluz, gorke tvari, silicijsku kiselinu, glikozid aukubin i antibiotske spojeve. Najpoznatija upotreba trputca je u liječenju kašlja, no on je učinkovit kod svih dišnih oboljenja. Pomaže svim dišnim organima, posebice kod bolesti koje karakterizira izbacivanje sekreta. Preporučuje se kod hripavca, astme, upale pluća, pa čak i kod tuberkuloze pluća. Znanstvenici su otkrili da trputac stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom. Zbog toga je on sve češći sastojak preparata za odvikavanje od pušenja. Kao pomoć kod odvikavanja od cigareta možete žvakati list trputca ili piti njegov čaj.

Također, trputac dokazano liječi rane na koži. Odnosno, tretirate li rane trputcem one će zacijeliti brže! Slično je i sa žuljevima koji se mogu tretirati kašom od usitnjenih listova trpuca. Trputac je efikasan i kod kožnih bolesti, različitih rana i ozljeda kože, raka na usnama, gnojnih i inficiranih rana, čireva, čireva na potkoljenici, gnojnih i inficiranih čireva, za regeneraciju kožnog epitela, za liječenje ožiljaka, brazgotina i opeklina, ugriza insekata. Dovoljno je par zgnječenih listova staviti na zagnojeni nokat i već drugo jutro bit će vidljiv rezultat.

Čaj od ove biljke pomoći će i kod problema s prhuti, a ljekovita svojstva ove biljke pomoći će i kod bolesti jetre, žuči, ženskih bolesti (bijelog pranja, tegobe s maternicom, kod sterilnosti žena), zubobolje, bubrega i mjehura, infekcije mokraćnih kanala i mjehura, očnih bolesti…

Osim toga, sjeme jedne vrste trputca, Psyllium, koristi se kao izvor biljnih vlakana u laksativima. Koristi se i za bolesti želuca i crijeva (grčeva u crijevima, raznih nametnika i parazita u crijevima, ameba, katara crijeva, sluzi debelog crijeva, kolitisa, ulceroznog kolitisa, polipa crijeva, žgaravice, hemoroida (oblog kaše od listova), groznice, krvarenja zubnog mesa, kod krvi u mokraći, plućnih krvarenja, krvarenja maternice.

Kako ga koristiti?




Na bolna mjesta opekline, infekcije, maligne čireve, ugrize životinja i insekata potrebno je stavljati svježe listove trputca. Kod ugriza otrovnih zmija, škorpija, kod kožnih bolesti, groznica i različitih rana koristi se korijen trputca, dok se  sjeme ove čudesne biljke uzima kao dobar antihelmetik za izbacivanje različitih parazita i nametnika u crijevima.

Cvjetovi i korijen ove biljke koriste se se za pripravu čaja kojim se liječi sifilis, škrofuloze, krvarenja, leukoreju, kolike, afte, dijareju, dizenteriju, plućna krvarenja…

Čaj od trputca




1 čajnu žličicu listova prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procijedite i tijekom dana pijte 2-4 šalice ovog čaja.

Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.