Flickr

Amerikanci spustili definiciju visokog tlaka na 130/80

Autor: Hina

Po novim smjernicama Američke udruge za srce (AHA) i Američkog kardiološkog koledža definicija hipertenzije se mijenja te se povišenim krvnim tlakom odsad smatra vrijednost od 130/80, u odnosu na ranijih 140/90 mm Hg

To znači da će dijagnozu hipertenzije odsad imati triput više muškaraca mlađih od 45 godina te dvaput više žena mlađih od 45. U skladu s novim smjernicama trenutačno u Americi od visokoga krvnog tlaka pati oko 46 posto stanovnika ili više od 103 milijuna ljudi.

Normalnim krvnim tlakom i dalje se smatra sistolički tlak od 120 milimetara živinog stupa (mm Hg) i 80 mm Hg dijastoličkog tlaka. Smjernice su objavljene u časopisu “Hipertenzija” Američkoga koledža za kardiologiju, a u ponedjeljak su predstavljene na godišnjoj konferenciji Američkoge udruge kardiolog u Anaheimu.

Veliko istraživanje o hipertenziji koje je financirala država među pacijentima s povišenim krvnim tlakom u dobi od 50 i više godina 2015. godine je pokazalo da je smrtnost od srčanih oboljenja pala za 43 posto, a srčani zastoj za 38 posto u slučajevima kada je sistolički tlak bio snižen na 120 mm Hg, u odnosu na grupu kod koje se zadržao tlak od 140 mm Hg.

Riječ je o prvoj reviziji uputstva o hipertenziji još od 2003. godine, kada je, u skladu sa “starim” smjernicama previsok krvni tlak imalo oko 32 posto Amerikanaca. Dr. Paul Whelton, profesor epidemiologije na Sveučilištu Johns Hopkins iz Baltimorea kaže da krvni tlak koji iznosi 130/80 ne znači da pojedinac odmah treba početi uzimati lijekove za njegovo sniženje.

“Rekao bih da je to nešto poput žutoga svjetla na semaforu koje upozorava na to da biste trebali izmijeniti način života kako bi vam se tlak snizio, ali bez lijekova”, kazao je, podsjetivši da je riječ o smanjenju tjelesne težine, o fizičkoj aktivnosti, zdravijem načinu prehranu, izbjegavanju velike količine soli, alkohola i stresnog načina života.

S njim se slaže i dr. Bob Carey koji smatra da su izmjene u načinu života temelj liječenja. Novim se smjernicama eliminira kategorija “predhipertenzija”, koja se odnosila na sistolički tlak od 120 do 139 i dijastolički između 80 i 89. Smjernice upućuju i na značaj redovitog provjeravanja i mjerenja krvnog tlaka kod oboljelih od hipertenzije. Ne treba zaboraviti ni da je hipertenzija nakon pušenja, drugi vodeći uzrok bolesti srca i moždanih udara.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.