ALKOHOL – veći problem od droga!

Autor: dr. Ivo BELAN / 7Dnevno / 17. ožujka 2017-

pijenje je postalo društvenom prihvatljivije nego u prošlosti. Pijenju su dosta pridonijele filmske i televizijske zvijezde koje piju i koje mladi gledaju i oponašaju. Tu su također i reklame alkoholnih pića. Nadalje, mnogi roditelji su danas više tolerantniji prema svojoj djeci koja posegnu za pićem, uz olakšanje: "Glavno je da mi dijete ne uzima drogu".

Problemi s alkoholom među mladima prožimaju sve razine društva, uzrokujući bijedu i propast tisuća mladih života. Ti mladi koji su krenuli pogrešnim putem ne dolaze samo iz nižih i siromašnih slojeva društva, nego i iz srednjih slojeva, odgajani od roditelja koji su u dobroj poziciji da se brinu o svojoj djeci. Broj mladih, čak i onih 11 ili 12 godina starih, koji su skloni alkoholu, sve je veći. Toliko veći da problem s drogom, u usporedbi s ovim, izgleda mali. Neke statistike govore da oko jedne trećine učenika viših razreda srednjih škola opije se barem jednom mjesečno. Učešće mladih, koji su “pod gasom”, u prometnim nesrećama, je iznimno velik.

Koji su uzroci takvom povećanju tog problema?

Roditelji – prva crta obrane

Prvo, pijenje je postalo društvenom prihvatljivije nego u prošlosti. Pijenju su dosta pridonijele filmske i televizijske zvijezde koje piju i koje mladi gledaju i oponašaju. Tu su također i reklame alkoholnih pića. Nadalje, mnogi roditelji su danas više tolerantniji prema svojoj djeci koja posegnu za pićem, uz olakšanje: “Glavno je da mi dijete ne uzima drogu”. U svojim marketinškim akcijama proizvođači alkoholnih pića sve se više okreću tržištu mladih konzumenata.

Kako tinejdžeri počnu piti? Često počnu piti u grupi, na mjestima gdje se obično sastaju (igrališta, parkovi, šoping centri itd.) Neki od njih kažu: “Tata pije, mama pije, zašto ne bi i ja?”. Razumljivo, većina tinejdžera, čak i onih koji se redovno pridružuju takvim grupama koje piju, neće postati alkoholičari, ali tisuće njih ozbiljno zloupotrebljavaju alkohol. Međutim, ima i takvih osoba koje mogu postati alkoholičari, takoreći preko noći, nakon prvog pića.

Problematičan pijač alkohola, za razliku od društvenog pijača, dopusti alkoholu da mu razori gotovo sve aspekte njegovog života (gubljenje posla, napuštanje škole, krađe, neki roditelji dižu ruke od njega, neplanirana trudnoća, gubitak prijatelja, narušavanje zdravlja, pokušaji samoubojstva itd.)

Ipak, neki budu spašeni. Međutim, potrebni su stručni ljudi koji će pomoći toj djeci po školama i njihovim roditeljima. Za takvu organiziranu psihološku pomoć potrebne su i dodatna državna financijska sredstva. Međutim, u međuvremenu, roditelji ostaju prva linija obrane.




Od ‘dobrog’ do ‘problematičnog’ dečka

Činjenica da je tinejdžer došao kući jednom ili dva puta pijan, ne znači da je on alkoholičar. Međutim, ako se on počinje povlačiti iz obitelji, to može biti znak da je u neprilikama. Važno upozorenje može biti i ako dijete počinje mijenjati svoju ličnost, ako je prije bio “dobar dečko”, a sad se zna potući i praviti probleme u školi. Razumljivo, u tom slučaju roditelj mora sjesti sa svojim djetetom i otvoreno porazgovarati. Vidjeti priznaje li on sam da ima problema i pokazati mu da se brine za njega. Ne pali davati mu isključivo lekcije i soliti pamet. Treba ga samo navesti da on sam razmisli o tome. Razumljivo, ako se situacija pogorša, roditelj će, zajedno sa svojim tinejdžerom, potražiti stručnu pomoć.

Današnja povećana potrošnja alkohola predstavlja ozbiljan problem za mlade i njihove roditelje. Za sve veći broj takvih osoba to će uzrokovati beskrajnu bijedu, osim ako svi mi, a specijalno roditelji, ne pomognemo im prije nego bude prekasno.




Autor:dr. Ivo BELAN / 7Dnevno / 17. ožujka 2017-
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.