10 navika u pripremi hrane kojima unosite bakterije u organizam

Autor: dnevno.hr

Iako smo ih preuzeli od naših mama, baka ili spretnih prijateljica, načini pripreme jela mogu biti pogrešni i uzrokom mnogih bolesti. Razvoj bakterija i pesticida događa se nerijetko, a evo kako spriječiti njihovo unošenje u organizam.

Odresci iz najdraže zalogajnice ili hot dog s autobusne postaje u vrijeme gladi i te kako se čine primamljivima. Svjesni da se iza ukusnog zalogaja krije niz zamki i nepoznanica posebno zbog načina pripreme možda ćemo i odustati i pripremiti si vlastiti obrok kod kuće. Primijenit ćemo metode koje smo preuzeli od mame i bake ili vidjeli od spretne prijateljice i potpuno bezopasan obrok spreman je za konzumiranje. Ipak, naučeni i preuzeti obrasci kod pripreme jela mogu biti pogrešni i mogu stoga uzrokovati bolesti. Razvoj bakterija i pesticida događa se nerijetko, a kako spriječiti da ih unesete u organizam, savjetuje Huffington post.

1. Sirovo i termički obrađeno meso u razdvojenim posudama

Za pripremu sirovog i kuhanog ili pečenog mesa uvijek se moraju upotrijebiti različiti tanjuri ili posude. Razlog tomu je što bakterije iz sirovog mesa mogu prijeći na kuhano. Jednako vrijedi i za morske plodove ili perad.

2. Odmrzavanje mesa na kuhinjskoj plohi

Budući da se bakterije vrlo brzo razmnožavaju na sobnoj temperaturi, meso se nikako ne bi smjelo odmrzavati na kuhinjskim radnim površinama. Najbolji način odmrzavanja te namirnice jest u hladnjaku, posudi s hladnom vodom ili u mikrovalnoj pećnici.

8224115921_b4c2a7895b_o

3. Pranje mesa




Suprotno logici, ispiranje mesa u kuhinjskom sudoperu nije nimalo higijenski. Na taj način bakterije se mogu proširiti na sudoper i okolne kuhinjske površine.

4. Hlađenje hrane prije pohrane

Mnogi su uvjereni da je hranu prije pohranjivanja u hladnjak najbolje ohladiti. Međutim, ostavljanje tople hrane na sobnoj temperaturi, zapravo je poziv za bakterije. U kvarljivoj hrani bakterije koje uzrokuju bolest mogu se razviti kroz dva sata osim ako se hrana odmah ne stavi u hladnjak. Ipak, netom skuhana, vruća hrana ne smije se staviti u hladnjak, jer otpuštajući toplinu smanjuje temperaturu u hladnjaku i time ugrožava drugu hranu.




5. Pripravci koji sadrže sirova jaja

Upozorenja o opasnosti konzumiranja sirovih jaja ili njihovih pripravaka potpuno su istinita. Termički neobrađena jaja mogu imati salmonelu ili druge štetne bakterije.

6. Mariniranje na kuhinjskoj radnoj plohi

Mariniranje na kuhinjskoj plohi jednako je opasno kao i odmrzavanje mesa na istoj. Štetne bakterije na sobnoj temperaturi vrlo brzo će se razmnožiti, stoga mariniranu hranu obavezno odložite u hladnjak.

7. Korištenje marinade kao umaka

Iako se činiti ekonomično koristiti marinadu kao umak, treba imati na umu da bakterije iz sirovog mesa mogu zaraziti vašu hranu. Marinadu možete iskoristi ako je dovedete do vrenja prije konzumiranja.

8. Nedovoljno termički obrađeno meso

Dok nitko ne želi da mu se servira previše suho meso, nedovoljno pečeno ili kuhano meso u sebi može još uvijek sadržavati opasne bakterije. ‘Krvavi odrezak’ ne nalazi se na popisu zabranjene i opasne hrane, ali pravilno kuhano meso u svakom slučaju je sigurniji izbor.

9. Nepranje ruku

Važnost pranja ruku već je dobro poznata mjera opreza. Ipak mnogi ju zbog žurbe izostave ili je ne prakticiraju ispravno. Ruke perite sa sapunom oko 20 sekundi i isperite vodom iz slavine.

food-lunch-meal-pasta

10. Kušanje hrane kako bi se utvrdila njezina ispravnost

Ako ste među onima koji kušaju mlijeko kako bi se uvjerili je li istekao rok trajanja, možda bolje da odustanete. Iako u slučaju mlijeka možete dobiti zdravstvene smetnje, samo zalogaj neke druge pokvarene hrane može uzrokovati ozbiljne posljedice.

11. Neoprano voće opasno je koristiti na dasci za rezanje

Čak i ako planirate oguliti voće ili povrće prije upotrebe, najbolje ih je prethodno oprati. Pesticidi s voća mogu se premjestiti na radne površine i zaraziti dijelove izrezanog voća ili povrća.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.