Dan bez kupovine – Na Cvjetnom trgu besplatni obroci i odjeća!

Autor: s. nujić

Dan bez kupovine je međunarodni dan prosvjeda protiv konzumerizma čiji učinci mogu biti dalekosežni i s trajnim posljedicama na okoliš i ljude.

Povodom međunarodnog Dana bez kupovine inicijativa Parkticipacija i Kolektiv Hrana, a ne oružje dijelit će građanima besplatne tople obroke i odjeću, uz praktičnu demonstraciju odvajanja biootpada i kompostiranja. Održavati će se od 13 do 14.30 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Dan bez kupovine je međunarodni dan prosvjeda protiv konzumerizma čiji učinci mogu biti dalekosežni i s trajnim posljedicama na okoliš i ljude. Ovaj dan se obilježava u petak nakon američkog Dana zahvalnosti i dan iza toga. Povodom međunarodnog Dana bez kupovine, aktivisti pozivaju građane da se suzdrže od kupovine barem na jedan dan.

Pokrenuo ga je umjetnik Ted Dave u Vancouveru. Prvi Dan bez kupovine je organiziran u Meksiku u rujnu 1992. godine kao prosvjed protiv ekstremnog komzumerizma. Već 1997. godine obilježavanje ovog dana je premješteno na petak nakon američkog Dana zahvalnosti. Taj petak se naziva i „crni petak” i jedan je od najužurbanijih dana za kupovinu u Sjedinjenim američkim državama. Danas se ovaj dan obilježava u 65 država među kojima su Velika Britanija, Izrael, Austrija, Njemački, Novi Zeland, Japan, Nizozemska, Francuska, Norveška i brojne druge.

Parkticipacija i Kolektiv Hrana, a ne oružje pozivaju građane da posjete akciju, pojedu topli obrok, te doniraju višak nosive odjeće ili uzmu odjeću koja im je potrebna.

 

 

 




Autor:s. nujić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.