ŽENA VRSNA: Zašto Sotona toliko mrzi Blaženu Djevicu Mariju?

Autor: Vjera /Žena Vrsna

Na blagdan Male Gospe započeo je s radom novi katolički portal za žene Žena vrsna koji preporučujemo, a iz njihovog opusa vadimo vrlo zanimljivu priču koja objašnjava - zašto Sotona toliko jako mrzi Blaženu djevicu Mariju?!

Sotona mrzi Blaženu Djevicu Mariju. Zapravo, već dva tisućljeća čini sve što je u njegovoj moći da ljude obeshrabri u pobožnosti prema njoj i i prema njoj im usadi mržnju. Jeste li primijetili da upravo marijanske dogme i pobožnosti uzrokuju najžešće reakcije kod onih koji mrze Crkvu? Čak se i neki dobri katolici srame pobožnosti prema našoj Gospi i smatraju da ne trebamo biti preekstremni u njenom čašćenju.

Možda ste se i vi pitali zašto Crkva Bezgrešnoj Djevici daje tako visoko mjesto. Možda ste se pitali zašto je Bog odabrao upotrijebiti je u djelu otkupljenja. Želim da danas pogledamo zašto đavao toliko mrzi Blaženu Majku Mariju, a zašto bismo mi trebali biti njeni odani vitezovi.

Bog, zmija, Adam i Eva
Mjesto radnje je Edenski vrt. Likovi su Bog, zmija, Adam i Eva. Đavao se naslađuje uspjehom. Upravo je zaveo Evu, a preko nje i Adama. Tako je ponosan na sebe. Gotovo da se može osjetiti demonski ponos u razaranju, jer je uspješno pokvario Božji ručni rad stvaranja i odvukao ljudska bića – za koja Bog ima posebnu ljubav – u smrt i jad.

Bog se pojavljuje na sceni kako bi počistio nered, objavljujući tragičan smjer koji je proizašao iz grijeha – ali i da navijesti protoevanđelje, prvi nagovještaj Evanđelja i đavlov slom.

Bog započinje s obraćanjem sotoni, rekavši mu da će jesti zemlju ostatke svojih dana. A onda otkriva nešto što će učiniti da sotona zadrhti od jeze – njegov konačni poraz doći će iz ruku žene.

“Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu.” (Post 3,15)

Učenjaci raspravljaju je li zamjenica u muškom ili ženskom rodu u rečenici: „On će ti glavu satirati“ – to jest, odnosi li se to na Djevicu Mariju ili Isusa Krista. Ali otkrit ću vam malu tajnu: nije važno. Vidite, Isus će satrti sotonu kroz Mariju. Ona je oruđe kojim će Isus rukovati kad bude uništio svog drevnog neprijatelja.

Imajući to na umu, jednako je ispravno reći: „on će ti glavu satirati“, kao i: „ona će ti glavu satirati.“ To je donekle kao kad se kaže naoružanom uljezu: „Još jedan korak i pucat ću“ i „Još jedan korak i moja puška će te upucati.“

Pa zašto onda poraz od Marije đavla toliko boli? Zašto Bog koristi Mariju da porazi sotonu? Objasnit ću.

„Silne zbaci s prijestolja..“
Đavo mrzi, odnosno gadi mu se činjenica da će njegov konačan poraz doći iz ruku skromne službenice. Na neki način, njegovo ponosno srce još bi moglo podnijeti poraz od samog Boga, jer on je svemoguć i svemoćan. Ali da ga satre mala Gospa iz Nazareta? Sama pomisao je potpuno ponižavajuća. Izluđuje ga. Jer ako najponosnije od svih stvorenja išta mrzi, onda je to poniženje.

Za sotonu je poraz od Djevice Marije ponižavajuć jer je kao žena slabijeg spola (1 Pt 3,7), a on prezire slabost. Ništa mu nije draže nego da vidi ženu zlostavljanu, poniženu i pretvorenu u objekt. Da ne spominjem da je Blažena Djevica ljudsko biće, a sotona mrzi ljude jer imamo tijela, a on je čisti duh koji misli da su tijela odvratna. Ali ima jedan, puno dublji razlog zašto Sotona mrzi biti poražen od Marije: Ona je preuzima njegovo mjesto na nebu.

Lucifer bio Božje najbolje dostignuće
Vidite, izvorno je Lucifer bio Božje najbolje dostignuće. Bio je ljepši i moćniji od svih ostalih stvorenja koje je Bog stvorio. I, kao što znamo, to mu je udarilo u glavu. Bio je tako veličanstven, tako silan da je stvarno pomislio da može biti bolji od Boga. Glavne odrednice sotone su ponos i zavist prema Svemogućem.

A koje su odrednice naše Gospe? Prvo i osnovno, ona je krajnje ponizna. Zapravo, ona je najponiznije stvorenje koje je ikad postojalo. Za svaki gram ponosa kojeg đavao ima, ona ima duplu dozu poniznosti. Za svaku kapljicu zavisti ispunjene mržnjom i gorčinom, ona ima duplu dozu slavljenja i hvaljenja Boga i ljubavi. Za svaku mrvicu ustajale uništavajuće izopačenosti u đavlovoj duši, Marijino srce je ispunjeno s više čistoće i plodnosti. A po milosti, Bog ju je učinio najizvrsnijim i najslavnijim stvorenjem u čitavom svemiru – taj naslov je đavao nekad prisvajao.

Na svaki način, Bezgrešna je potpuna suprotnost sotone. Na svaki način, ona je njegova zamjena – i on to zna. Ta božanska zamjena Sotone Marijom otkriva se u hvalospjevu naše Gospe, Magnifikatu.

“Veliča duša moja Gospodina i klikće duh moj u Bogu mome Spasitelju, što pogleda na neznatnost službenice svoje: odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom. Jer velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo. Od koljena do koljena dobrota je njegova nad onima što se njega boje. Iskaza snagu mišice svoje, rasprši oholice umišljene. Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne. Gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne. Prihvati Izraela, slugu svoga, kako obeća ocima našim: spomenuti se dobrote svoje prema Abrahamu i potomstvu njegovu dovijeka.” (Lk 1, 46-55)

U Magnifikatu vidimo divno sažetu Marijinu ulogu u spasenju:
Marijina poniznost – „pogleda na neznatnost službenice svoje“
Božje čudesno djelo milosti u njoj – „velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo“
Bog zbacuje Sotonu – „rasprši oholice umišljene, silne zbaci s prijestolja“
Uzvisuje Mariju na Sotonino mjesto – „uzvisi neznatne“
Najgore od svega za Sotonu je da njegova zamjena na nebu nije nitko drugi do majka Vječne Riječi, Isusa Krista, čija je muka i smrt otkupila upravo to čovječanstvo oko kojeg se toliko trudio da ga uništi. Njezino „Da“ Bogu poništilo je Evinu neposlušnost, i popločilo put za spasiteljsko djelo Novog Adama. Sama Evina slabost koju je Sotona toliko prezirao zamijenjena je Marijinom poniznom poslušnošću, poslušnošću Božjoj volji koja ju je učinila moćnom bez ograničenja.

To je božanski plan poraza neprijatelja. To je Sotonino poniženje i njegov pad.

Mržnja Sotone
Za slučaj da niste još shvatili, Sotona vas mrzi. Njegova gorka zavist nadahnjuje ga da uništava Božje stvorenje, da ga povuče dolje, u ponor pakla. Ništa mu ne bi bilo draže za vas – nositelje Božje slike – nego da mu se pridružite u vječnoj vatri ognjenog jezera, jer jad voli imati društvo.

Ali ne bojte se. Drevna zmija je nemoćna protiv Bezgrešne Djevice, jer u Božjem planu ona je oruđe koje će Isus upotrijebiti da ga ponizi i uništi. Želite li u svom životu satirati glavu Đavlu? Želite li sigurno stići kroz kušnje, napasti i oluje do svog vječnog doma? Rješenje je jednostavno: zazovite Mariju. Ljubite ju, budite njen odani sluga. Budite vitez, njen branitelj, njen apostol. Posvetite joj se sasvim i potpuno – jer ništa što je njeno neće biti izgubljeno. Kako je to sv Ivan Damašćanski prekrasno rekao: „Biti odan tebi, o sveta Djevice, ruka je spasenja koju Bog pruža onima koje želi spasiti.“

Sotona divlja, čineći najviše razaranja što ikako može – jer zna da mu vrijeme ističe. Boji se i bijesan je jer zna da će ga jednog skorog dana satrti Žena zbog koje mu se srce trese, žena koja „dolazi kao što zora sviće, lijepa kao mjesec, sjajna kao sunce, strašna kao vojska pod zastavama“ (Pj 6,10)

Molitva
Veličanstvena Kraljice Neba i Vladarice Anđela, primila si od Boga moć i poslanje satirati glavu Sotoni stoga te ponizno molimo, pošalji nebeske legije, koje će, po tvojoj zapovjedi, pronaći sve zle duhove, uključiti se svugdje u bitke, zauzdati njihovu drskost i strovaliti ih natrag u paklenu jamu. „Tko je kao Bog?“

O, dobra i nježna Majko, zauvijek ćeš nam biti nada i  svrha naše ljubavi. O, Majko Božja, pošalji mi svete anđele da me brane i tjeraju daleko od mene okrutne  neprijatelje. Sveti anđeli i arkanđeli, branite nas i čuvajte.

IZVOR

Autor: Vjera /Žena Vrsna
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.