Igor Kralj/PIXSELL

UZINIĆ RAZOTKRIO NAPADE NA VLAŠIĆ: Gospa je njoj donijela medalju! Bez molitve ona ne bi vjerojatno postigla taj uspjeh!

Autor: Z. K.

Biskup Uznić objasnio je da je Blanka napadnuta jer se želi stvoriti dojam da nitko napredan i progresivan ne može biti i vjernik!

Biskup Mate Uzinić, gostujući na N1 televiziji komentirao je napade na  Blanku Vlašić, koja je postala svojevrsna žrtva medija samo zato što se za svoje medalje zahvalila Bogu.

“Mislim da je upravo to najočitiji znak toga da se ono što pripada sferi vjere smatra zaostalim i treba ga istisnuti iz društva i kad se pojedine osobe koje su značajne u društvu, poput jedne sportašice kao što je Blanka Vlašić s jednim drugačijim pogledom… Čini mi se da to više smeta nego da je to rekao netko drugi jer cijeli taj koncept koji se želi nametnuti i one koji su vjernici želi se marginalizirati. Ona nije te izjave davala u javnoj sferi, nego u crkvenom prostoru. Govorila je u kontekstu vjernice i nekome to smeta.

Zašto? Jer je ona javna osoba, a želi se stvoriti dojam da nitko tko je malo napredan i progresivan ne može biti vjernik, rekao je Uzinić za N1.

Na glupavo pitanje novinara N1 televizije  je li riječ ipak o pretjerivanju Blanke Vlašić, odnosno je li primjereno moliti za sportski uspjeh, zlatnu medalju, osobni probitak, biskup je odgovario:

“Mislim da se, kad se napada Blanku i ono što je ona govorila ili bilo koga drugoga, zaboravlja da molitva nije magijski čin kojim mi od Boga tražimo nešto, nego je stavljanje sebe na raspolaganje njemu i molitva u tom kontekstu nama pomogne da se lakše suočimo sa svojim izazovima vjerujući u božju milost i pomoć, ali da svoj život i sebe uskladimo s božjom voljom i da se dogodi ono što Bog hoće.”

“Gospa njoj jest donijela medalju”, navodi biskup, “u smislu što je ona kroz molitvu Gospi uspjela, a stavljajući se u odnos s nadnaravnim, nadići neke svoje probleme i poteškoće i potpuno se staviti u službu onom cilju za koji je molila. Bez te pomoći, koju možemo tumačiti i na psihološkoj razini, ali vjerujem da ona ima i vjersku dimenziju”.

“Blanka ne bi vjerojatno postigla rezultat koji je postigla. Govoriti sa strane iz pozicije drugih vrijednosnih sustava, a ne ući u subjetkivnu situaciju i vidjeti njezinu borbu i muku koju je ona uspjela savladati baš zato što je vjernica, kroz molitvu nije dovoljno objektivno”, naglašava te objašnjava.




“Kad mi molimo, ne molimo u stvarnosti za taj rezultat, nego da mi u svom načinu i u svojim odnosima se ponašamo na način na koji Bog želi, a onda uz to dolazi i rezultat. Bog nije samo naš, nego je i njihov. I oni moli. Ima jedan film, Svemogući Bruce, u kojemu je on dobio ulogu Boga pa je njemu dosadilo odgovarati na puste molbe pa je stavio da svi dobiju na lotu, a kad dobije svatko ne dobije nitko. Bog ne funkcionira tako. On ne donosi medalju, ali nas molitva ososobljava da damo najbolje i osvojimo. I to nama pomaže,” kazao je biskup

 




Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.