PROROK KOJI TO NIJE: Ipak, šarene laži Williama Engdahla

Autor: Dražen Bušić

'Situacija je smrtonosno opasna za čovječanstvo. No, ja sam sve optimističniji jer se ljudi, posvuda, počinju gnušati beskonačnih ratova te zato što moć hegemona opada i razvija se stvarna i otvorena alternativa na Istoku - Rusija, Kina, zemlje BRIC-a, Euroazijska ekonomska zajednica. Tamo leži naša budućnost ekonomskog rasta. Nedavna ruska intervencija u Siriji je uhvatila hegemone nespremne i razotkrila ih nagima pred svijetom, otkrila da su podržavali IS, a ne mir u Siriji.'

Rekao je Frederick William Engdahl (71) američko-njemački nezavisni autor, novinar i istraživač geostrateških ekonomskih pitanja za Nedjeljni Jutarnji. Rekao je to dobro, kao uostalom i gomilu drugih stvari u spomenutom razgovoru obrušivši se na eugeniku Rockefellera, GMO koji nas ubija, loše svjetske politike… Negdje pred kraj nagazio je i religije. Religije su nešto najgore što postoji jer ‘…nas drže dalje od stvarnog kontakta s božanskim, s Bogom.’ I tu bi se s njime mogli složiti da nije uz islam spomenuo i kršćanstvo. Kršćanstvo, naime nije regija već vjera, nije nastalo kao plod traženja Boga već na temelju Božje objave, dakle radi se o suštinskoj razlici. Engdahl to ne zna već sve dovodi u istu razinu: ‘Sve  je to izmislio čovjek radi kontrole drugog čovjeka.’ Šteta da nije čitao Bibliju jer bi doznao da je sam Isus osnovao Crkvu a ne neki čovjek, kažem šteta jer Engdahl ima to nešto proročko u sebi, vidi se kod njega lucidnost, osjeća iskrenost da upozori čovječanstvo. Uostalom i govore za njega da je prorok, što mu očito imponira ali ipak, rekli bi prorok bez kršćanskog, dubljeg uvida koji svoj novostečeni optimizam gradi na nekom nedefiniranom humanizmu. Po njemu, čovjek će se uskoro iz nekog razloga probuditi, čovječanstvo će postati bolje jer je svima dosta destrukcije, vladara iz sjene koje 99,9% normalnih treba i može zbaciti s tona i evo ti ‘Kraljevstva čovječjeg’ na Zemlji! Kao da je nekad toga uopće i bilo? Da bilo je bolje, manje ratova, manje nepravde, bolesti… ali nikad na Zemlji nije bilo Kraljevstvo Božje u punini, niti će biti od kad je grijeha i raspadanja. Ako danas imamo sve to što imamo, to je zato jer je sve ‘izobilovalo’, zala je previše, Zemlja jednostavno više ne može disati i mi se nalazimo na kraju puta. Kraj je očito blizu i nije vrijeme za Engdalovske nove i lažne poruke mira, čovječanstvo treba pozvati na obraćenje jer nema mira ako nema pravde. Mir je djelo pravde! Čovječanstvo treba pozvati na pokajanje a ne toliko na rušenje sistema. Rockefelleri su male bebe u odnosu na velikog Boga Stvoritelja. Takvi padaju kad narod Božji, a to je Crkva, počne iskreno moliti i naviještati Evanđelje. Rimsko carstvo je palo kad je progonjena Crkva eksplodirala. Pazite, kažem Crkva ne nužno hijerarhijska, već cio narod Božji koji je naokolo išao s porukom spasenja, od maloga do velikoga, od laika do biskupa, od robova do slobodnjaka, od nepismenih do učenih… spremnih na žrtvu pa i vlastitog života. O svemu ovome Engdahl ni riječi. Dakako, kad ne zna. Ali nije u tome problem, već jel’ želi znati ili ne želi, kao uostalom brojni koji već ‘znaju’ što treba činiti i kako.

Ovo prije svega treba znati: Nije vrijeme za ‘guljenje krumpira’ već za evangelizaciju, kako bi se barem još netko spasio, prije svega ne od jame grobne od koje nam nikome nema spasa, već od propasti za svu vječnost. A ako bi se to dogodilo u nekoj značajnijoj mjeri, mogli bi računati i na povijesno skretanje čovječanstva u neku mirniju luku. Da, molitvom je moguće zaustaviti ratove ili barem ublažiti posljedice. Nemamo li mi kao narod upravo takvo svjedočanstvo? Ali onda se na sve strane molilo, evangelizatori su pozivali na pokajanje, branitelji su nosili krunice oko vrata… Kao da smo se od svega toga umorili, kao da sve više kao i Engdahl očekujemo od čovjeka (stranaka i politika) nego od Boga!? To nije dobro, treba se vratiti na izvore pa kako nam bude. Ako se i zaustave ratovi, treba živjeti po Božjemu i za Boga a ne za sebe, svoje užitke i po nekom svom Dekalogu iz kojega je najčešće izbačena već Prva zapovijed, jer što bi neki s njom, preveć je egzotična, dovoljno je biti dobar čovjek, zar ne? E nije, treba biti sveti čovjek vjere koji zna kamo ide, sve ostalo su šarene laži ma kako god dobar humus imale.

“Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?” (Lk 18,8) – ISUS

Autor:Dražen Bušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.