Pronađen lijek za potpuno pomirenje Hrvata i Srba – YOGA ujutro, u podne i navečer?

Autor: Dražen Bušić

21. lipanj proglašen je Međunarodnim danom YOGE. Od strane koga/čega? Generalne skupštine UN-a, iste one institucije koja je među prvima objavila nacrt za Novo doba Helene Blavacky u kojemu se najavljuje nova svjetska vlada, mir i bratstvo među svim ljudima te dolazak 'učitelja' koji je po svemu sudeći antikrist, glavom i bradom.

Ne vjeruj Danajcima i kad darove nose, stara je izreka o Trojanskom konju koja se na ovo mjesto savršeno uklapa. Kako vjerovati UN-u bilo što kad su perjanica novog svjetskog poretka te zazivaju ‘učitelja’ brižljivo promatrajući kad će se ukazati na horizontu. Da stvar ne bude prepuštena pukom slučaju oni zaista testiraju kandidate pa je mjesto među njima dobio i tip iz Hrvatske koji tupo zuri u ljude gradeći se božanstvom. Prošao je s jako dobrom ocjenom ali ipak se čeka neki jači igrač. Netko s jačom silom da zavede mnogo veći broj ljudi, vjerojatno netko tko ipak zna pričati, po mogućnosti engleski.

Došao je i taj dan, 21. 6. prvi dan ljeta, nešto kao novo hipijevsko ljeto ljubavi ’67. koje je trajalo doslovno samo jedno ljeto jer se kao ideja bez Boga urušilo samo u sebi. Poveznica između ova dva ljeta je YOGA. Iako je hipy pokret te iste godine i nastao i nestao, YOGA je preživjela. Ova žilava stvar kao da živi vječno? Valjda su to primijetili i u UN-u. Širi se k’o epidemija pa je tako došla i do ‘regiona’. Možda može ponuditi neku čarobnu formulu za izmirenje sviju ‘na ovim prostorima’ da se više ne biju, mrze i masakriraju, ipak je to sjedilačka aktivnost, prema onoj Alanfordovskoj: ‘tko leži ne b(j)eži, ‘tko yogira ne repetira’…

Kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji da se stvar s ovim danom zacementira, pobrinula su se Indijska veleposlanstva a mainstream mediji objavili najave događanja i iscrpno popratili. Jučer smo se prisjećali mučnih događaja iz naše zajedničke prošlosti a pale su i teške riječi poremećenog uma visoko rangiranog srpskog političara usred Lijepe Naše i odjeknule poput bombe. Samo dan prije mantralo se i zazivalo nove demone po parkovima i ovdje i tamo. Neki nazovi morotvorci u YOGA položaju misleći da rade samo fizičke vježbe povezivali su se anonimnim silama i enegijama jer to, kakti, doprinosi zdravlju duše i tijela. Ali što je YOGA? YOGA je srce hinduizma i ako pitate učitelje ove drevne vještine, tj. vjerovanja što je bit, reći će vam da je to prije svega duhovna aktivnost. Zapadnjačka kultura tražila je različite adaptacije pa sada imate razmućene varijante koje zaista u fokus sve više stavljaju tijelo a ne duh ali i takva YOGA je još uvijek YOGA.

Prema ocu Jamesu Manjackalu poznatom katoličkom propovjedniku koji je rodom iz Indije pa je o YOGI učio iz prve ruke ‘… YOGA znači ‘jedinstvo’, cilj je ujedinjenje prolaznog ‘ja’ – ‘JIVA’ s besmrtnim ‘BRAHMAN’, hinduističkim konceptom Boga. Taj Bog nije osobni Bog nego impersonalna, neosobna duhovna supstanca koja je jedno s prirodom i svemirom. Brahman je inpersonalna, neosobna božanska tvar koja prožima i obavija sve i temelj je svega. YOGA ima svoje korijene u hinduističkim Upanishadama, koje datiraju iz 1000. godine prije Krista i koje svrhu YOGE opisuju kao ‘ujedinjenje svjetlosti unutar sebe sa svjetlošću Brahmana’. ‘Beskonačnost, ono što je apsolutno i nepromjenjivo nalazi se u čovjeku’ kaže Chandayoga Upanishada, ‘TAT TUAM ASI’ ili ‘TO SI TI’. Božansko prebiva unutar svakog od nas u svom mikrokozmičkom predstavniku, individualnom ‘ja’ koje se naziva Jiva. U Bhagavad Giti Krishna opisuje Jivu kao ‘moj vlastiti dio vječnoga’ i kaže da radost YOGE dolazi jogiju koji je jedno s Brahmanom.’

Iz ovoga je savršeno jasno da hinduizma nema bez YOGE a to znači da su se svi oni koji to vježbaju odrekli svoje vjere (katoličke, pravoslavne) i da su postali hinduisti. Mnogi zapadnjaci koji su povjerovali laži pa počeli s time, nakon nekog vremena su imali ozbiljnih psihičkih i zdravstvenih problema. Kako i ne bi kad je riječ o teškom obliku idolopoklonstva i izdaje Krista. Da ponovimo i ovo. Kundalini YOGA, kažu sami praktikanti, sadrži vježbe koje čiste astralno tijelo, čime se aktivira i povećava životna energija (prana), te harmoniziraju, otvaraju i razvijaju čakre. Kundalini energija je duhovna energija ili moć, simbolično prikazana uspavanom, sklupčanom zmijom u baznoj čakri, koja se aktivira u određeno vrijeme, postupno ili naglo. U indijskoj mitologiji Kundalini je prikazana kao Shakti-snaga, koja se u krunskoj čakri ujedinjuje s ‘bogom’ Shivom koji je ekvivalent sotone u kršćanstvu.

Tužno je to za bilo koji narod a naročito za nekoć kršćanske poput hrvatskog i srpskog da se otišlo tako daleko. Ne neće nam pomoći da nam bude bolje i međusobno bolje vježbanje YOGE ujutro, u podne i navečer već zajednički povratak Kristu, priznanje zla koje se činilo od strane koja je to činila, isprika pa pomirenje. Tako to ide i kad se od Boga traži oproštenje i novi početak. A da je moguće imati čak i zajedništvo u Isusu Kristu između Hrvata katolika i Srba pravoslavaca dokazuje i činjenica da ova dva naroda, dvije različite kršćanske Crkve dijele isto marijansko svetište na Bunariću (Subotica). To je smjer kojim treba ići ka pojedinačnoj i međudržavnoj obnovi a pokazuje ga Majka Božja koja vodi Isusu Kristu jedinom Spasitelju ljudskoga roda.




Autor:Dražen Bušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.