Mel Gibson novim filmom o snažnoj vjeri jednog vojnika poharao svijet i zapanjio ateiste!

Autor: Z. K.

Ovaj uspjeh Mel Gibsona i njegova filmskog prislavljanja vjere koja bi sada mogla biti okrunjena i Oscarom, ražestila je brojne ateističke kritičare koji Gibsonu opet zamjeraju da je prereligiozan

Dugo iščekivani film Mel Gibsona pod nazivom ‘Greben spašenih’  je u kinima i opet naravno izaziva mnoštvo rekacija, ponajviše zbog toga jer film gdje god da se pojavi kupi snažne ovacije prisutnih, a temeljen je na istinskoj kršćanskoj vjeri.

Naime, radnja filma, kojeg svaki kršćanin mora pogledati, zapravo je istinita priča o vojniku koji u krvavoj bitci  u Okinawi za vrijeme Drugog svjetskog rata kao vojnik i zbog vlastite vjere odbio uzeti oružje u ruke. Iako su ga kao vojnika bez oružja smatrali manje važnim,  snaga  njegove odluke vidljiva je u nevjerojatnim plodovima. Naime, on je spasio 75 suboraca, a da nije ispalio niti jedan jedini metak. Bio je jedini američki vojnik u Drugom svjetskom ratu koji se nenaoružan borio na prvim linijama fronta jer je vjerovao da je, makar je rat u ovom slučaju bio opravdan, ubijanje uvijek moralno neispravno. Kao ratni bolničar sam je evakuirao ranjene koji su pali iza neprijateljskih linija i brinuo se za njihove ozljede, dok ga i samog nisu ranile granate i ubili snajperisti. Desmondu Doss bio  je prvi vojnik s prizivom savjesti koji je dobio Kongresnu medalju časti.

– Kad sam prvi put čuo priču Desmonda Dossa, prvog američkog vojnika s prizivom savjesti kojemu je bila dodijeljena Medalja časti, zapanjila me njegova požrtvovnost. Doss je bio osoba koja je na najnesebičniji i gotovo nesvjestan način redovito riskirao vlastiti život kako bi spasio život svoje braće. Desmond je bio prosječna osoba koja je postigla nadprosječne podvige –  izjavio je Mel Gibson nakon premijere filma.

Film je odmah nakon premijernog prikazivanja pokupio sjajne kritike, te se već počelo spominjati kako će  film ‘Greben spašenih’  biti nomirniran za Oscara u kategoriji za najbolji film. Ovaj uspjeh Mel Gibsona i njegova filmskog prislavljanja vjere koja bi sada mogla biti okrunjena i Oscarom, ražestila  je brojne ateističke kritičare koji Gibsonu opet zamjeraju – da je prereligiozan. Što će tek reći na film Uskrsnuće kojeg G uskoro izlazi kao nastavak Gibsonove Pasije? Sigurno je jedno, Gibsonu trebaju naše molitve!

 

Autor: Z. K.