Elton John na internetu napao gradonačelnika Venecije jer je iz školskih knjižica povukao knjige koje promiču rodnu ideologiju

Autor: D.B.

Mnogi roditelji nisu niti znali da se u školama njihovu djecu izlaže rodnoj ideologiji i 'duginim' bojama.

Po pitanju rodne teorije, bez obzira na druga mišljenja, katolik se nezaobilazno poziva na Papine opetovane izjave, koje ne bi bilo pošteno zaobići samo zato što mu se ne sviđaju – istaknuo je u razgovoru za Vatikanski Radio venecijanski patrijarh, Francesco Moraglia, nakon što je pjevač Elton John na internetu napao gradonačelnika Venecije, Luigija Brugnara, koji je povukao iz školskih knjižica knjige koje promiču rodnu ideologiju i homoseksualne, „dugine“ obitelji. Mnogi roditelji pritom nisu ni znali da se u školama njihovu djecu izlaže tome.

Na primjedbu da je Papa često i jasno govorio o temi rodne ideologije, tako da nema prostora za krivo shvaćanje njegovih riječi, ali da mnogi mediji i oblikovatelji mišljenja te riječi preskaču i radije naglašavaju druge, „prihvatljivije“ Papine izjave, venecijanski je patrijarh podsjetio na encikliku Laudato si’. U njoj Papa govori o „moralnom zakonu upisanom u narav“ te ističe da je prepoznavanje razlike između muškarca i žene bogatstvo i izvor života. Uklanjanje razlika nije rješenje već problem – podsjetio je mons. Moraglia.

Na komentar da se ljude koji priznaju dobro spolne razlike često etiketira kao „netolerantne“ i „nazadne“, venecijanski je patrijarh napomenuo kako je važno vidjeti stvari kakve jesu, a one nam govore da je brak nešto važno i temeljno za društvo; ustanova koja je specifična upravo po razlici muškarca i žene. To, međutim, ne znači da ne prihvaćamo s dobrohotnošću drukčije orijentacije, ali znači držati čvrstom stvarnost braka, koja nadilazi vjerska gledišta. Kako je rekao patrijarh Moraglia, u braku ne prepoznajemo afektivnost kao takvu, već nastojanje dvije osobe, koje – želeći si dobro i voleći se – čine međusobni savez i usmjeravaju se na služenje u korist djece, njihovog odgoja; što je i služenje u korist društva.

U toj se perspektivi ne radi o kažnjavanju bilo koga, već – kako napominje papa Franjo – o čuvanju razlika, čije uklanjanje nije rješenje, već problem. Vjerujem da bi se sve te stvarnosti mogle i trebale vidjeti onako kako nas poučava Papa: bez oprječnosti, emocionalnoga naboja, ne s ideološkim stavom, već u perspektivi službe u korist čovjeka.

 

 

 




Autor:D.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.