TAJNA USPJEHA FERRERA, TVORCA NUTELLE: ‘Uspjeh dugujemo samo Gospi’

Autor: Vjera

Tvrtka Ferrero još uvijek je na čuđenje mnogih, isključivo obiteljska!

Jedan od najbogatijih Talijana, koji je preminuo 2015. godine u 89-godini života, Michele Ferrero, vodio je tvrtku koju su njegovi roditelji započeli još 1940-ih. Od svoga oca naslijedio je recept za kremu od lješnjaka i čokolade, popularnu i svima poznatu Nutellu, nakon koje su uslijedili novi, i danas nezaobilazni slatkiši kao što su Ferrero Rocher, Kinder Suprise, Mon Cheri, Pocket Coffee i Tic Tac.

„Uspjeh Ferrera dugujemo Gospi Lurdskoj, bez nje ne možemo puno učiniti…“
Iako svi znaju njegove proizvode, rijetko tko je znao detalje iz njegova života. Nije se isticao i rijetko se pojavljivao u javnosti, bio je praktični vjernik – katolik, koji je gajio osobitu pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, a često je hodočastio u Lourdes. Povodom 50. godišnjice od osnutka tvrtke, istaknuo je pred svim medijima: „Uspjeh Ferrera dugujemo Gospi Lurdskoj, bez nje ne možemo puno učiniti“. I doista, kip Djevice Marije morao je biti postavljen u svakoj njegovoj tvornici i u uredima.

Michele Ferrero bio je najbogatija osoba u Italiji s vrijednošću od 23,4 milijarde dolara, kako prenosi magazin Forbes. Bio je čovjek sa snažnom vjerom koji je proveo svoj život daleko od javnosti i tabloida. Svake je godine hodočastio u Lourdes te je sa sobom vodio svog najboljeg menadžera. Organizirao je i posjet francuskom svetištu za sve svoje zaposlenike. Časopis The Guardian UK, koji je 2011. o njemu objavio priču, prenio je informaciju da su Rocher praline inspirirane krševitom spiljom Massabielle u kojoj se Blažena Djevica Marija ukazala Bernardici koja se nalazi kod svetišta u Lourdesu te su zato dobile naziv Rocher de Massabielle.

„Moja je jedina želja da tvrtka bude uspješna te da zaposlenicima jamči sigurno radno mjesto…“
Svoje je carstvo izgradio tako što je cijenio ono najbolje od Italije s kvalitetnim i inovativnim proizvodima. No, njegov najveći talent bio je njegov odnos sa zaposlenicima s kojima je pozorno radio prilikom njihova usavršavanja. „Moja je jedina želja“, rekao je jednom, „da tvrtka bude uspješna te da zaposlenicima jamči sigurno radno mjesto“.

Pod njegovim su vodstvom proizvodi bili dostupni u 53 zemlje. Imao je više od 34 tisuće zaposlenika, 20 proizvodnih postrojenja te devet poljoprivrednih poduzeća. Ferrero nije mnogo govorio, ali su o njemu govorili drugi. Malu tvornicu čokolade iz Pijemonta pretvorio je u globalnog diva, vodio je tvrtku čvrstom rukom, no lokalno ga je stanovništvo voljelo jer je davao zajednici, a zaposlenici su imali izvrsne uvjete rada, piše medjugorje-info.com. 

 




Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.