Svećenik imao viziju djeteta Isusa! Maleni je vikao: ‘To sam ja, to sam ja!’

Autor: Vjera

Adventsko vrijeme je pravo vrijeme da se progovori o čudesima Djeteta Isusa!

Priča Čudotvornog Djeteta Isusa počinje krajem 11. stoljeća, u Španjolskoj, u jednom nakon rata polu razrušenom Karmelu. Brat Josef, bio je nadaleko poznat po svojoj dubokoj ljubavi prema tajni Isusova djetinjstva. Jednog dana, dok je čistio, stao je kraj njega graciozan dječak, neko vrijeme ga pažljivo promatrao, zatim upitao: „Znaš dobro čistiti, brate Josef, ali znaš li jednu ‘Zdravomariju’ izmoliti?“ „Da.“ „Pa moli onda!“ Kada je počeo moliti „Anđeo Gospodnji“, dijete ga prekine kod riječi „…i blagoslovljen plod utrobe tvoje“ i reče:To sam ja! To sam ja, a zatim je nestao.

Sveti štovatelj Djeteta Isusa je prema viđenju u dubokoj starosti izradio maleni voštani kipić, koji je nakon njegove smrti procesijom unesen u crkvu. Kipić je odavde iznijela Maria Manrique de Lara i kao vjenčani dar predala svojoj kćerki Polyxeni, koja je dragocjenu statuu poklonila prioru Bosonogih otaca karmelićana samostana Sv. Marije od Pobjede u Pragu sa riječima:  Evo predajem Vam što mi je najdragocjenije, častite Njegov znamen I ništa Vam neće nedostajati”. Sveto Dijete postalo je predmet štovanja i pripisan mu je velik broj čudesnih događaja, među kojima je i obrana grada od opsade Šveđana.Donacijama Bosonogih karmelićana iz samostana Djeteta Isusa u Pragu, kipić Maloga Isusa dospio je tijekom rata u Rezidenciju Družbe Isusove u Osijek. O. Ignac Čižmešija, isusovac, podupro je ideju skupine vjernika o darivanju kipića upravo Crkvi u Dalju. 3. travnja 2011. god. kipić Praškog Djeteta Isus svečanom procesijom je unesen u župnu crkvu sv. Josipa u Dalju, gdje je čuvan i izložen kako bi bio dostupan čašćenju i pogledima vjernika i hodočasnika, piše na stranicama zupa-dalj.hr

„ŠTO ME VIŠE ŠTUJETE, TO VIŠE ĆU VAM POMOĆI!
“Čudotvorno Dijete Isus zaista želi biti djelom i savjetom uz svaku osobu. Postoje mnogi divni zapisi o toj činjenici. No, Ono nije zadovoljno, jer želi mnogo više štovanja i ljubavi. Uvijek je u izvidnici za novim pristašama, jer mali veličanstveni Kralj je prebogat milostima i Njegova desnica je puna darova. Od Njega potječe izjava: „Što me više štujete, to više ću vam pomoći!“ (Pater Cyrillus a Matre Dei). Uz kipić Djeteta Isusa iz Praga vezane su stoljetne pobožnosti djetinjstvu Isusovom, kao i mnoge legende i čudesa. No vijest o čudesnim ozdravljenima za ovaj kipić nisu stvar prošlosti, već se nastavljaju i danas. Papa Benedikt XVI. je izvorni kipić u Pragu pri svom pohodu 26. rujna 2000. god. okrunio zlatnom krunom. Stari je običaj poklanjati ruha kao zavjetni dar i odjenuti ga. Najveća hodočašća i pobožnosti Malom Kralju su svakog 25. u mjesecu, kada je za pohod Svetom Djetetu iz Praga župna crkva sv. Josipa u Dalju otvorena ljeti od 8 do 20 sati, a zimi do 19 sati. Sv. Mise su u ljetnom periodu u 18.30 a u zimskom u 17.30 sati. Nakon sv. Mise slijede prigodne pobožnosti (osobne, pjesme, razmatranja, molitve) u čast Božanskom Djetetu Isusu.

MOLITVA ČUDOTVORNOM DJETETU ISUSU
„Kao što si nekada u vrijeme gladi punio korpe kruha u Pragu, tako danas misli na nezaposlene i siromašne. Kriza naše privrede još nije završila i tko je zaboravio Tebe moliti, ubrzo će ponovno stajati pred praznim košarama. Tko će nam pomoći, ako nam Ti ne pomogneš? Daj da se svaki dan prisjetimo Tvoga obećanja, da hrane, tj. kruha, kada smo Ti s ljubavlju odani, nikada neće ponestati.“

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.