PILOTI SVJEDOČE Trebali smo bombardirati San Giovanni Rotondo kad smo vidjeli redovnika na nebu!

Autor: Vjera

'Svaki puta kada bi se piloti vraćali iz svojih misija”, pripovijedao mi je general Rosini, „spominjali su tog fratra koji je skretao njihove zrakoplove sa smjera njihova leta i prisiljavao ih da se vrate natrag'

Svjedočanstva o najomiljenijem svecu svijeta su zaista brojna, no portal, rastimo u vjeri donosi nam svjedočanstvo pilota koji su u vojnoj misiji bili od sveca sprječavani da bombardiraju San Giovanni Rotondo, mjesto u kojem je padre Pio djelovao.

Neki piloti savezničke avijacije, koji su bili različitih nacionalnosti (Englezi, Amerikanci, Poljaci, Palestinci) te pripadali raznim vjeroispovijestima (katoličanstvu, pravoslavlju, islamu, protestantizmu i judaizmu), i koji su se tijekom Drugoga svjetskog rata, nakon 8. prosinca 1943., zbog misija u Italiji, nalazili u zoni Bari, bili su svjedocima dramatičnih događaja. Svaki put kada bi se, u izvršavanju vojnih misija, približili području Gargana i San Giovanni Rotonda, na nebu bi vidjeli redovnika koji ih je, pružajući ranjene ruke, sprječavao u bacanju bombi.
Foggia i gotovo sva mjesta Puglie trpjela su uzastopne napade, dok na San Giovanni Rotondo nije pala ni jedna jedina bomba. Tom neobičnom i teško protumačivom događaju, izravnim je svjedokom bio zapovjednik talijanskog ratnog zrakoplovstva, Bernardo Rosini, tada član „Komande zrakoplovnih jedinica”, koje su, uz savezničke zračne snage, operirale u Bariju.„Svaki puta kada bi se piloti vraćali iz svojih misija”, pripovijedao mi je general Rosini, „spominjali su tog fratra koji je skretao njihove zrakoplove sa smjera njihova leta i prisiljavao ih da se vrate natrag.
Slušajući te priče, svi su se smijali. No, kako se događaj ponavljao, i to uvijek s različitim pilotima, general koji je zapovijedao savezničkom avijacijom odlučio je osobno intervenirati.

Preuzeo je zapovjedništvo nad eskadrilom bombardera koja je imala zadaću uništiti spremište njemačke ratne opreme koje se nalazilo baš u San Giovanni Rotondu. Do tog trenutka, nikome nije uspjelo uputiti se u tom pravcu, zbog tajanstvenog duha na nebu koji je ometao zrakoplove.

Zbog svega što se već duže vrijeme bilo događalo, među zrakoplovnim osobljem koje je ostalo na zemlji vladala je velika napetost. Svi smo bili znatiželjni i nestrpljivo smo čekali rezultate te operacije. Čim se eskadrila vratila, otišli smo po izvještaj.

Američki je general bio veoma uzrujan. Ispričao je kako su, čim su se približili meti, on i njegovi piloti na nebu vidjeli fratra s podignutim rukama. Bombe su sâme ispale iz ležišta i pale na obližnje šume.

Avioni su potom sami od sebe napravili zaokret, a da pilot nije mogao učiniti ništa.

Te je večeri taj događaj bio središnja tema. Svi su se pitali tko je taj duh kojeg su avioni tajanstveno slušali.
Netko je vrhovnom zapovjedniku rekao da u San Giovanni Rotondu živi fratar sa stigmama kojeg svi smatraju svecem te da bi baš on mogao biti taj duh. General je bio nepovjerljiv, no rekao je da će, čim bude moguće, otići onamo i provjeriti.

To mu je uspjelo tek nakon rata. U pratnji nekolicine pilota, otišao je u samostan kapucina u San Giovanni Rotondo.

Čim je prekoračio prag samostana, našao se pred redovnicima, među kojima je odmah prepoznao onoga koji je zaustavljao njegove zrakoplove. Padre Pio krenuo je prema njemu te mu je, stavljajući mu ruku na rame, rekao: „Dakle, ti si taj koji nas je htio sve pobiti”.

Potresen fratrovim pogledom i riječima, general kleknu pred njega. Padre Pio je, kao i inače, govorio na beneventskom dijalektu, no, general je bio siguran da je fratar govorio na engleskom jeziku. Njih su dvojica postali prijatelji. General, koji je bio protestant, prešao je na katolicizam.

Autor: Vjera