Euharistijski slavuj – Dragutin Hrastović

Autor: Dražen Bušić

'Pjesme su nastajale u molitvi ili neposredno nakon molitve. Papa Ivan Pavao II je rekao da svijetu trebaju apostoli vješti u slavljenju, klanjanju i kontempliranju euharistije. To je moj smjer a krajnji cilj je da oni koji slušaju moju glazbu prime milost spasenja, da susretnu živoga Boga.'

Tako rijetko se događa da netko 'zabljesne' na duhovnoj glazbenoj sceni, a baš se to dogodilo u njegovom slučaju, ali ne preko noći. Godinama je kao glazbeni animator sudjelovao u brojnim duhovnim obnovama, vodio slavljenje u zajednici Živa voda a od nedavno vodi dječji župski zbor u Lazu. Netko ga je prozvao 'euharistijski slavuj', iako njegova glazba nije samo euharistijska, liturgijska a još manje je to duhovna šansona. On je Dragutin Hrastović a njegova glazba je i više od toga.

Prvu pjesmu je napisao s trideset godina. Netko će reći vrlo kasno, no bio je to početak plodnog petnaestogodišnjeg razdoblja u kojemu je nastalo stotinjak pjesama od kojih je trideset zabilježeno na dva službeno objavljena CD-a. Pri album Ljubav koja preobražava govori o krivoj slici Boga koju su neki stekli kroz loš odgoj i teške životne situacije. Pjesme pozivaju na molitvu i proučavanje Božje riječi jer jedino se tako ta pogrešna slika može promijeniti. Drugi album je Dvije zlatne poluge. Te dvije poluge su dvije poluge životnog križa. Autor poručuje da križ koji dolazi u naš život ima vrijednost zlata! Svjestan je da je ova tema „tvrda hrana“ i da poruku ovoga albuma nije spreman svatko čuti. Posebnost trećeg albuma je u tome što je od trinaest pjesama čak pet posvećeno Mariji, Isusovoj majci.

U vezi Hrastovića više toga je 'mistično'. Prije svega, čini se da su više od njega poznate njegove pjesme, tako da ispada da je zapravo više 'zabljesnulo' njegovo stvaralaštvo od njega samoga. Često ga čak ne povezuju niti s uspješnicom Cijeno neprocjenjiva, koja govori o Kristovoj krvi prolivenoj za sve ljude. Nadalje, gotovo sve njegove pjesme odišu potpuno drugačijim raspoloženjem od klasičnih duhovnih šansona pa se slobodno može reći da stvaraju neko 'mistično' ozračje. Za to Hrastović ima jednostavno objašnjenje:

'Pjesme su nastajale u molitvi ili neposredno nakon molitve. Papa Ivan Pavao II je rekao da svijetu trebaju apostoli vješti u slavljenju, klanjanju i kontempliranju euharistije. To je moj smjer a krajnji cilj je da oni koji slušaju moju glazbu prime milost spasenja, da susretnu živoga Boga.'

Glazba Dragutina Hrastovića otkriva glazbenog kreativca ali i mistika ukorijenjenog na pradjedovskoj vjeri. Iako je ta vjera stara dvije tisuće godina u njegovom rukopisu ona je razgovjetna i svježa. Ako bi trebao s nekim glazbenikom povući paralelu bila bi, ni manje ni više, s Johnom – Michaelom Talbotom, najplodnijim autorom suvremene kršćanske glazbe kojega, zanimljivo, nikada nije slušao. Ukratko, Hrastovićeva glazba je za sve one koji su spremni zastati, preslušati i poslušati, ono što ovaj samozatajni kršćanski glazbenik poručuje, a ta poruka je sve samo ne površna i potrošena.




Autor:Dražen Bušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.