Eric Clapton: ‘Sveta Majko gdje si, usliši me, smanji mi ovu bol…’

Autor: Z. K.

Na svom životnom putu Eric Clapton je pao na dno pod težinom ovisnosti no pronašao je izlaz u predanju Bogu

Jedna od najljepših pjesama koju je napisao Eric Clapton, legendarni  britanski blues i jazz glazbenik je njegova iskrena molitva Gospi, koja je nastala na rehabilitaciji, odnosno odvikavanju 1987. godine.

Claptonova je molitva zaista stvarna te u njoj on opisuje svoje najdublje osjećaje koje je doživio kada je pod težinom ovisnosti o heroinu pao na samo dno.  U svojim memoarima, u njegovoj autobiografiji on je opisao trenutak  tog predanja Bogu.

– ‘Bio sam u potpunom očaju’, napisao je Clapton. ‘U privatnosti svoje sobe, molio sam za pomoć. Nisam imao pojma tko sam. Samo sam znao da sam došao do kraja svog puta. Pao sam na koljena i predao se.  U tom trenu našao sam izlaz, mjesto za okrenuti se, mjesto za koje sam oduvijek znao da je tu ili ga nikad nisam htio, nisam vjerovao. Od tog dana do ovog današnjeg nije prošlo jutro a da nisam kleknuo na koljena i molio pomoć, nije prošla noć a da nisam zahvalio za svoj život i najvažnije od svega za svoju trijeznost. Biram kleknuti, jer imam osjećaj da je potrebno potpuno se poniziti kad molim, potpuno poniziti svoj ego jer to je najviše što mogu učiniti.’

Naime, o vjeri Erica Claptona se jako malo zna, no ona je kao što vidiomo iz njegovih memoara iskrena i duboka. Razlog tome je što on sebe nikada nije javno predstavio kao model kršćanske vjere a u svojim memoarima piše da je ‘odrastao sa snažnom znatiželjom o duhovnim stvarima te ga je  to pretraživanje odvelo do dubokog klanjanja i duhovnog putovanja. Clapton još piše da je temelj njegove vjere u omiljenoj himni njegove mladosti pod nazivom Isus nam nudi sjaj kojoj je glavna značajka osoban Isus, te osoban duhovni put kojeg  Clapton nije prezentirao u javnosti

Isus nam nudi sjaj s jasnim, čistim svjetlom,
Poput male svijeće koja gori u noći;
U ovom svijetu tame, moramo sjati,
Ti si u svom malom kutku, a ja u svom. – pjesma je koja je nadahnula Claptona. 

Eric Clapton svoju je odanost i predanje Isusovoj Majci koja mu je  pomogla kad je bio na dnu zapisao i u u jednoj od najljepših pjesama u koju je  pretočio svoju duboku molitvu. Pjesma je to posve iskrena i stvarna te govori puno o Claptonovoj dubokoj čežnji za pomoći nebeske Majke.

Sveta Majko, gdje si? 




Večeras se osjećam slomljeno na dva dijela.
Vidio sam zvijezde  koje padaju s neba.
Sveta majko, ne mogu sprestati plakati.

O Trebam tvoju pomoć ovaj put,
Vodi me kroz ovu usamljenu noć.
Reci mi molim te na koji način se uključiti
Kako bih se ponovno našao.

Sveta majko, usliši me,
nekako znam da si još uvijek tu.
Pošalji mi molim te neki mir;
Skini ovu bol.




Ja ne mogu čekati, ne mogu čekati, ne mogu više čekati.

Ja ne mogu čekati, ne mogu čekati, ja ne mogu čekati tebe.

Sveta majka, čuj moj vapaj,
proklinjao sam  svoje ime tisuću puta.
osjetio sam bijes kako prolazi kroz moju dušu;
Sve što je potrebno je tvoja ruka koja me drži…

 

Pogledajte izvedbu ove pjesme Erica Claptona i Pavarottija

 

Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.