Dan kad je papa Ivan Pavao II uzviknuo: ‘Ovo je najsretniji dan u mom životu’

Autor: Z. K.

Papa Ivan Pavao II bio je jako radostan što je baš on kanonizirao s. Faustinu Kowalsku...

Beatifikacija pape Ivana Pavla II. nije se slučajno dogodila baš u nedjelju Božanskog milosrđa. Naime,  Ivan Pavao II.  i  preminuo je 2. travnja 2005. godine, u noći koja je prethodila blagdanu Božanskog milosrđa. Taj je blagdan sam Ivan Pavao II. bio odredio za prvu nedjelju poslije Uskrsa, prema želji koju je Gospodin obznanio sv. Faustini Kowalskoj, nositeljici Božanskog Milosrđa. Papa Ivan Pavao II., još kao nadbiskup u Krakowu 1978. godine kratko vrijeme prije dolaska na Stolicu sv. Petra – dao je i prvo službeno Crkveno odobrenje za pobožnost Božanskom milosrđu. Naposljetku je on kao Papa proglasio Faustinu Kowalsku blaženom na osminu Uskrsa 1993.; potom ju je kanonizirao kao sveticu na osminu Uskrsa 2000. godine. U samoj homiliji na misi kanonizacije sv. Faustine, ustanovio je i Nedjelju Božanskog milosrđa kao blagdan za cijelu Crkvu. Tom prigodom je rekao: „Ovo je najsretniji dan u mojem životu.“

U svojoj knjizi Ustanite, hajdemo, papa Ivan Pavao II nije skrio radost što je baš on bio taj koji je dobio milost svetu Faustinu proglasiti svetom! Naime riječ je o svetici o kojoj su se dugo vremena vodile polemike te je zbog svojih mističnih doživljaja i vizija bila proganjana, a njezina djela koja su nastala u čistoj poniznosti i poslušnosti pred ispovjednikom, pokušavala su se prikazati kao lažna proroštva, što je križ gotovo svakog sveca i mistika!

Papa Ivan Pavao II. tako piše:

‘Sjećam se kako sam za vrijeme rata, dok sam bio radnik u tvornici Solvay, što je bilo u blizini samostana, više puta išao sam na grob sestre Faustine koja tada još nije bila proglašena blaženom. Kod nje je sve bilo izvanredno jer je bilo nepredvidivo. Kada se uzme u obzir da je ona bila tako skromna djevojka. Zar sam u to doba mogao i zamisliti kako ću je moći prvo proglasiti blaženom a potom i svetom? Stupila je u samostan u Warsawi, premještena je potom u Vilinus i na kraju u Krakow. Upravo je ona nekoliko godina prije rata imala viđenje velikog milosrdnog Isusa koji ju je pozvao da bude apostol štovanja Božjeg milosrđa što se potom posvuda u crkvi raširilo. Sestra Faustina umrla je 1938 godine. Odatle je, iz Krakowa štovanje milosrđa Božjeg ušlo u velik niz događaja svjetskih razmjera. Kada sam postao nadbiskupom, povjerio sam vlč. profesoru Ignaciju Rozitskome da prouči njezina djela (djela sestre Faustine). Najprije nije htio. Potom je temeljito studirao dostupne isprave i na kraju je izjavio: To je predivna, mistična duša’.

Autor:Z. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.