Zbog izvanrednih znakova svetosti s 15 godina postala poglavarica samostana

Autor: Marija Stipić

Iako obasuta mnogim izvanrednim darovima, ostala je ponizna i jednostavna, bez uznositosti, što je znak istinske svetosti te da je uistinu tu Bog na djelu.

Agneza se rodila u plemićkoj obitelji u Gracciano Vecchio u Italiji, u drugoj polovici XII. stoljeća. Već je s 9 godina stupila u red dominikanki u samostanu Sacco. Zbog izvanrednih znakova svetosti, s 15 su je godina sestre izabrale za poglavaricu. Glas se o njoj vrlo brzo proširio te je jednoga dana došlo izaslanstvo iz njezinog rodnog kraja, iz grada Montepulciana, moleći je da se vrati u svoj zavičaj i ondje osnuje samostan. Prepoznavši u tome Božju volju vratila se i ondje započela s gradnjom crkve i samostana Santa Maria Novella. Tu je ponovno izabrana za poglavaricu nove redovničke zajednice i u toj službi ostala je sve do smrti. Iako obasuta mnogim izvanrednim darovima, ostala je ponizna i jednostavna, bez uznositosti, što je znak istinske svetosti te da je uistinu tu Bog na djelu, jer gdje je oholost, ondje nema Boga. Umrla je na današnji dan 1317. godine.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.