Zaštitnik Reda isusovaca, vojnika, trudnica i od grižnje savjesti

Autor: Marija Stipić

Sveti Ignacije bio je trinaesto dijete u plemićkoj obitelji, rodio se 1491. godine u Loyoli u Španjolskoj. Želio je izgraditi vojnu karijeru, no u tridesetoj je godini teško ranjen te je dugo vremena ostao prikovan uz krevet...

Zatražio je neke knjige pa su mu donijeli dvije koje su pronašli u staroj škrinji, bile su to: „Život Isusov“ i „Legenda o svecima“. Ignacije ih je uzeo u ruke samo kako bi mu ublažile dosadu, a na kraju su mu preokrenule život. Nakon tog životnog preokreta poželio je postati Kristov misionar, stoga se dao na studij kako bi stekao teološku izobrazbu. U Parizu se sprijateljio sa skupinom studenata koji su s njim djelili misionarski poziv i obvezali se posvetiti služenju Bogu putem vlastita posvećenja, izgrađivanja bližnjega te života u siromaštvu i čistoći. Za foramciju svojih „vojnika“ Ignacije je napisao Duhovne vježbe. Red je potvrdio papa Pavao III. Ignacije je uz brigu za Družbu djelovao i karitativno. U vjeri je poučavao djecu i neuke ljude. Brinuo se za Židove pa je tako osnovao i zavod za obraćenje Židova. Za žene koje su pošle zlim putem, utemeljio je dom. Njegovo je središnje geslo bilo: „Sve na veću slavu Božju!“. Umro je 31. srpnja 1556. u Rimu.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.