blitc

Zaštitnik prognanika i propovjednika

Autor: Marija Stipić

Ubrzo je stekao ugled nadarenog i žestokog propovjednika pa ga je car poželio za biskupa u Carigradu. Zamjerio se carici, dvorskim dostojanstvenicima kao i brojnim mlakim biskupima te su ga naumili maknuti. Nezakonito svrgnut morao je otići u progonstvo.

Sveti Ivan Zlatousti rodio se 344. u Antiohiji. Zlatoustim su ga tri stoljeća nakon smrti prozvali sugrađani zbog njegovih vrijednih propovijedi. Bile su to propovijedi potkrepljene žarom ljubavi, ali istovremeno prekoravajuće, osuđivale su poroke, protresale ravnodušne i mlake. Sve to nije bilo usmjereno k njihovoj osudi, već kako bi im se pomoglo izabrati dobro, kako bi se oživjela njihova vjera i potaklo ih se na milosrđe. Ubrzo je stekao ugled nadarenog i žestokog propovjednika pa ga je car poželio za biskupa u Carigradu. Zamjerio se carici, dvorskim dostojanstvenicima kao i brojnim mlakim biskupima te su ga naumili maknuti. Nezakonito svrgnut morao je otići u progonstvo. No, uskoro je do njega doprla molba samog cara i carice da se vrati u glavni grad jer je narod prijetio pobunom, a i na carsko se prijestolje oborilo mnoštvo nevolja pa su u tome prepoznali Božji znak jer su prognali nedužnog biskupa. Neki kažu da je bio potres, a drugi pak da je carica iznijela mrtvo dijete. Ivan se uistinu i vratio, ali nakratko, ponovo su ga, ovaj put trajno, izbacili iz grada. Budući da do svojih vjernika više nije mogao doprijeti riječju, činio je to pismima. Kako bi dokraja utihnuli njegov glas poslali su ga na još udaljenije mjesto na obalama Crnoga mora. Shrvan nevoljama i trpljenjem umro je jedva stigavši na odredište. Bilo je to 407. godine.

Lajkaj VJERU na Fb!

Autor: Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.