U obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće časne sestre skočile kroz prozor

Autor: Marija Francki

U obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće sestre su skočile kroz prozor nakon čega su noževima usmrćene i drugog dana bačene u Drinu.

1941. godine, u samostanu Marijin dom na Palama živjele su časne sestre M. Jula Ivanišević, M. Berchmana Leidenix, M. Krizina Bojanc, M. Antonija Fabjan i M. Bernadeta Banja. Pomagale su siromahe bez obzira na vjeru i narod kojem pripadaju, dijelile kruh djeci obližnjeg Državnog doma i njegovale bolesnike. Iako su svima činile dobro, a ponajviše mještanima pravoslavcima, predvečer 11. prosinca 1941. četnici su opkolili samostan i svih pet sestara nasilno odveli u pravcu Goražda u Bosni i Hercegovini. Samostan su nakon toga opljačkali i zapalili. Sestre su zajedno sa nekoliko drugih zarobljenika započele svoj četverodnevni križni put po brdima i šumama Romanije, po oštroj hladnoći i dubokom snijegu. Put ih je najprije vodio do Sjetline gdje je 76-godišnja s. Berchmana, iznemogla od puta, odvojena od sestara. Ostale sestre odvedene su u Goražde i smještene u vojarnu, uz rijeku Drinu, na drugi kat. Iste večeri, 15. prosinca 1941., četnici su provalili sestrama u sobu i nasrnuli na njih. U obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće sestre su skočile kroz prozor nakon čega su noževima usmrćene i drugog dana bačene u Drinu. Sestra Berchmana ostala je desetak dana u Sjetlini u zatočeništvu, a zatim je ubijena kod pračanskog mosta. Papa Benedikt XVI. odobrio je njihovo proglašenje blaženim u siječnju 2011.

Prati VJERU na FB!

Autor:Marija Francki
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.