Tri godine živio je na području porečke biskupije

Autor: Marija Stipić

Romuald je, nakon nekoliko godina, uz odobrenja svoga opata napustio samostan i otišao živjeti kao pustinjak u okolici Venecije. Tri godine živio je i na području porečke biskupije, zatvoren u jednoj ćeliji u kojoj se nalazio oltar.

Romuald, osnivač benediktinske grane kamaldulenza, rodio se oko 951. godine u Raveni kao sin plemića. Kad mu je bilo dvadesetak godina, upleten je u svađu između svoga oca i jednog rođaka, koja se rasplela na tragičan način, otac je ubio svoga protivnika. Kako nije htio izvršiti pokoru za to zlodjelo, izvršio ju je njegov sin Romuald tako što je za 40 dana stupio u samostan. Za jednog noćnog bdjenja ukazao mu se sveti mučenik Apolinar te je ohrabren i prosvijetljen tim viđenjem, odlučio postati redovnik. Otac se također kasnije obratio i sam stupio u samostan gdje je umro na glasu svetosti. Romuald je, nakon nekoliko godina, uz odobrenja svoga opata napustio samostan i otišao živjeti kao pustinjak u okolici Venecije. Tri godine živio je i na području porečke biskupije, zatvoren u jednoj ćeliji u kojoj se nalazio oltar. Tu je, moleći psalme, često ronio suze što su mu dolazile od duhovne utjehe kojom ga je Gospodin obdarivao. Bavio se i dušobrižništvom, a sazidao je i jedan samostan. Nadahnut Duhom Svetim, prorekao je neke buduće događaje i proniknuo mnoga skrovita otajstva Staroga i Novoga zavjeta. Godine 1023. osnovao je malu pustinjačku zajednicu u Camaldoli kod Arezza. Ona je postala kuća matica kamaldulskog reda. Umro je 19. lipnja 1027. godine.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.