Sveti Antun pustinjak

Autor: Marija Francki

Za vrijeme progona kršćana u Aleksandriji, usprkos životnoj pogibli, pomagao je uhvaćenim kršćanima. Bolesnima je prao i zamatao rane i pokapao ubijene. Kasnije se još dublje povukao u pustinju gdje je imao maleni vrt čijim se plodovima hranio. Dolazio mu je sve veći broj monaha kojima je bio savjetnik i učitelj te su mnogi ostali kod njega.

Rodio se oko 250. godine u Egiptu, a sa dvadeset je godina, s mlađom sestrom, ostao bez roditelja. Dok se jednoga dana molio u crkvi osjetio je poticaj: „Ako hoćeš biti savršen, idi prodaj što imaš i podaj siromasima te dođi i slijedi mene!“ Zbrinuvši sestru u jedan dom razdijelio je zemlju i novac siromasima te počeo pokornički život kao pustinjak. Za vrijeme progona kršćana u Aleksandriji, usprkos životnoj pogibli, pomagao je uhvaćenim kršćanima. Bolesnima je prao i zamatao rane i pokapao ubijene. Kasnije se još dublje povukao u pustinju gdje je imao maleni vrt čijim se plodovima hranio. Dolazio mu je sve veći broj monaha kojima je bio savjetnik i učitelj te su mnogi ostali kod njega. Iako je živio udaljen od svijeta na sve se strane pročulo o njegovoj svetosti pa su mu odasvud dolazili po savjet i utjehu. Sam mu je car Konstantin slao poruke tražeći savjete. U Aleksandriji je, potkraj života, u javnom sučeljavanju sa arijancima, na temelju Svetoga pisma, dokazao da je Isus Sin Božji te je ubrzo po povratku u pustinju umro u dobi od 105 godina.

Autor:Marija Francki
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.