Svetac koji je krstio i engleskog kralja

Autor: Marija Stipić

Kasnije je i sam kralj, zajedno sa svojom svitom, zatražio krštenje, osiguravši tako uspjeh Augustinovoj misiji. Stoga na početku Engleske crkve stoji trojka: Augustin, Berta i Etelbert. Papa je Augustina imenovao nadbiskupom i poglavarom engleske crkve.

Kad je Grgur Veliki 590. g. postao papa, počeo je razmišljati o misijama na britanskom otoku. Za tu tešku i delikatnu misiju izabrao je Augustina, kojeg je dobro poznavao iz redovničkih dana i poslao ga onamo s još 40 monaha. Kada je Augustin došao u Galiju, dočekale su ga samo loše vijesti o Velikoj Britaniji i okrutnostima i mučenjima kojima su Sasi (osvajači britanskog otočja iz V. i VI. stoljeća) podvrgavali puk te se uplašio i vratio natrag u Rim. Papa Grgur Veliki nije odustajao od te misije te ga je, nakon što ga je ohrabrio ponovno poslao na put. O svom je dolasku Augustin obavijestio kentskoga kralja Etelberta, koji je bio poganin, dok je njegova žena, franačka princeza Berta bila kršćanka. Ona je blagotvorno utjecala na svoga muža i u njemu malo-pomalo stvarala naklonost prema kršćanskoj vjeri. Kraljevski je bračni par, na veliko čuđenje monaha, dobrohotno primio kršćanske misionare, pobrinuo se za njihovo uzdržavanje i dao im potpunu slobodu naviještanja. Kasnije je i sam kralj, zajedno sa svojom svitom, zatražio krštenje, osiguravši tako uspjeh Augustinovoj misiji. Stoga na početku Engleske crkve stoji trojka: Augustin, Berta i Etelbert. Papa je Augustina imenovao nadbiskupom i poglavarom engleske crkve. Preminuo je 26. svibnja 604. godine. Njegovo tijelo i danas počiva u blizini kenterberijske opatije, u crkvi posvećenoj upravo njemu.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.