Sv. Fabijan i Sebastijan

Autor: Marija Francki

Sv. Fabijan (papa) je ubijen za vrijeme progona cara Decija, 250. godine, te je pokopan u katakombama svetoga Kalista koje je za života obnovio. Sveti je Sebastijan, rodom iz Milana, već u ranom djetinjstvu primio kršćanstvo a po zanimanju je bio vojnik.

Sveti Fabijan, dvadeseti po redu papa, svoj izbor i pontifikat duguje jasnom znaku sa neba. U djelu Leggenda aurea koju je napisao Jacopo da Varazze piše sljedeće: „Po smrti pape (Grka, svetog Antera), narod se okupio kako bi izabrao njegova nasljednika, Fabijan se bio pridružio toj skupini, kako bi doznao ishod. Odjednom se, na opće čuđenje, bijela golubica spustila na njegovu glavu. Radi toga su njega imenovali za papu.“ Vodio je rimsku Crkvu besprijekorno i djelotvorno. Ubijen je za vrijeme progona cara Decija, 250. godine, te je pokopan u katakombama svetoga Kalista koje je za života obnovio. Sveti je Sebastijan, rodom iz Milana, već u ranom djetinjstvu primio kršćanstvo a po zanimanju je bio vojnik. I baš kad se činilo da je vrijeme progonstva postalo prošlost, car Dioklecijan, pod pritiskom svog suvladara Galerija, izdao je edikt po kojemu su svi kršćani morali biti isključeni iz carske vojske, no Sebastijan je radi posebnog prijateljstva s carem bio pošteđen. Polazio je u tamnice gdje je tješio i hrabrio zatočene kršćane zbog čega je i sam zatvoren i osuđen na strašnu smrt. Kasnije mu je u Vječnome gradu (Rimu) podignuta veličanstvena bazilika gdje su i danas smještene njegove relikvije.

Autor:Marija Francki
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.