Propovijedima mirio zavađene i obraćao grešne

Autor: Marija Stipić

Propovijedima je mirio zavađene i obraćao grešnike. Sumještanima je predlagao ukidanje svih grbova i njihovu zamjenu jedinstvenim Kristovim grbom. Riječ je o monogramu koji se sastoji od sjajnog sunca nad kojim se uzdižu slova JHS što se i danas mogu pronaći na pročeljima crkava i drevnih palača.

Sveti Bernardin Sijenski rodio se 1380. g. u manjem mjestu pored Siene. Kad su mu bile samo 4 godine, ostao je bez roditelja te su ga k sebi uzeli rođaci. Otac mu je posjedovao rudnik te je naslijedio veliko imanje. Svoju čovjekoljubivost pokazao je kad je u Sieni zavladala kuga. Svi su bogataši tada pobjegli iz grada i sklonili se na svojim seoskim imanjima, a on je izloživši život opasnosti pomagao oboljelima te se pri tom i sam zarazio. Nalazeći se na bolesničkoj postelji počeo je ozbiljnije razmišljati o životu. Ozdravio je i nakon toga sve svoje imanje podijelio siromasima. Prigrlivši i sam siromaštvo pridružio se strožoj grani franjevačkog reda. Zaredio se za svećenika i neko vrijeme djelovao u osamljenom brdskom samostanu da bi se jednoga dana neki svećenik naglo razbolio pa pozvaše Bernardina da održi propovijed. Njegov je govor toliko dojmio puk da ga počeše zvati po cijeloj Italiji da propovijeda. Propovijedima je mirio zavađene i obraćao grešnike. Sumještanima je predlagao ukidanje svih grbova i njihovu zamjenu jedinstvenim Kristovim grbom. Riječ je o monogramu koji se sastoji od sjajnog sunca nad kojim se uzdižu slova JHS što se i danas mogu pronaći na pročeljima crkava i drevnih palača. Preminuo je na današnji dan 1444. g., a šest godina poslije, na blagdan Duhova, papa Nikola V. proglasio ga je svetim.

Autor:Marija Stipić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.